Zeven inwoners van Apoera hebben in een officiële verklaring aangegeven dat zij zonder hun medeweten op de kandidatenlijst van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zijn geplaatst voor de komende districts- en ressortraadsverkiezingen.
In een formele brief, gedateerd op donderdag 27 maart 2025 en gericht aan het Hoofdstembureau Sipaliwini, verklaren zeven ondertekenaars uit Apoera dat zij nooit toestemming hebben gegeven voor hun opname op de VHP-lijst. Het betreft: Ramdyal Vanek, Mac-Intosh Anja, Sabajo Cheniva, Bronne Luciano, Morishi Selindia en Edwards Adelaide.
Volgens de verklaring kwamen de betrokkenen er onlangs achter dat hun namen zonder hun goedkeuring op de kandidatenlijst zijn geplaatst. “Er is echter nooit toestemming aan ons gevraagd om op de lijst geplaatst te worden,” schrijven zij in het document.
De ondertekenaars verzoeken met klem om onmiddellijke verwijdering van hun namen van alle betreffende lijsten. Zij stellen dat hun onvrijwillige kandidaatstelling indruist tegen hun persoonlijke integriteit en niet in lijn is met hun ambities of overtuigingen.
Twijfels over handtekeningen
Eerder verschenen berichten suggereren dat handtekeningen van sommige betrokkenen op de zogeheten bewilligingsformulieren zouden zijn vervalst. Vergelijking met identiteitskaarten van de betreffende personen wees uit dat de handtekeningen op de formulieren niet overeenkomen met hun werkelijke handtekening.
Politieke implicaties
De zaak werpt vragen op over de interne controlemechanismen van politieke partijen en de validatieprocedures van kandidatenlijsten. Indien de beschuldigingen kloppen, zou dit een ernstige schending betekenen van de democratische beginselen waarop het verkiezingsproces is gebaseerd.
Sinds het Anti Fraude Platform (AFP) en de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) alarm hebben geslagen, is er sprake van toenemende onrust. Volgens waarnemingen van het OKB en AFP blijken meerdere documenten onvolledig of zelfs geheel niet te zijn ingediend. Er wordt bovendien gesuggereerd dat er mogelijk sprake is van fraude.
De politieke partijen NDP en De Nieuwe Leeuw (DNL) hebben inmiddels formeel aangifte gedaan.
DA’91 spreekt van opzet
Ook de partij DA’91 zegt onregelmatigheden te hebben ondervonden. Partijvoorzitter Angelic Del Castilho verklaart dat het hoofdstembureau Wanica mogelijk doelbewust heeft gehandeld. In een protestbrief stelt DA’91 dat haar gemachtigden op 27 maart ontdekten dat de DR-lijst voor Koewarasan niet ter inzage lag, terwijl deze al volgens afspraak zou zijn aangeboden. Toen men de lijst opnieuw probeerde in te dienen, werd dit geweigerd.
DA’91 spreekt van grove nalatigheid en onzorgvuldigheid aan de zijde van het hoofdstembureau. “Het is volstrekt onacceptabel dat gemachtigden niet de gelegenheid kregen om ontbrekende documenten alsnog binnen de wettelijke termijn in te dienen. Het gaat hier om waardevolle stukken van politieke organisaties,” aldus de brief. De partij benadrukt dat andere partijen wél de kans kregen om correcties aan te brengen.
Vooralsnog is er geen officiële reactie ontvangen van de VHP of van het Hoofdstembureau Sipaliwini. Ook het Centraal Hoofdstembureau heeft zich nog niet publiekelijk uitgelaten over de gang van zaken bij de verschillende hoofdstembureaus.