Het kinderhuis Hoop voor Kinderen wordt ook zwaar geconfronteerd met de slechte economische situatie in het land. Er hangt hen een vonnis boven het hoofd en zij moeten voor het einde van dit jaar het pand aan de Franchepanestraat ontruimen.
Door de unificatie van de wisselkoers, heeft de directie van het tehuis sinds begin 2020 het huurgeld niet meer kunnen betalen. Directeur Anteney Chin A Fat zegt dat het huurtarief nu 500 Amerikaanse Dollars bedraagt. Het tehuis krijgt geen steun van de overheid en het tehuis moet het hebben van donaties van personen die het hart op de juiste plek hebben.
Hierdoor is het moeilijk om die 500 Amerikaanse Dollars op te brengen, naast het geld dat nodig is voor de dagelijkse zorg van de kinderen. Hoop voor Kinderen huisvest ruim vijftig kinderen die uit slechte gezinssituaties zijn gehaald door de justitiële autoriteiten.
Chin A Fat vertelt dat de moeilijkheden om aan de huur te voldoen sinds 2018 onder de aandacht van de vorige regering is gebracht. Een structurele oplossing is echter uitgebleven. Toch heeft hij hoop dat de regering zal inkomen, want volgens Chin A Fat zijn de kinderen in het tehuis staatszorg.
“We zijn een organisatie die alles op alles zet om de uitdagingen waarmee we zitten, kenbaar te maken aan de instanties en de mensen waarmee we samenwerken. Je moet het doen, anders ga je het niet overleven”. Hij gaat ervan uit dat de regering geen situatie wil waarbij er straks bijna 50 pupillen op straat gezet worden. Zo een situatie zal Suriname volgens hem ook international te schande zetten.
Chin A Fat gaat er daarom van uit dat de overheid haar verantwoordelijkheid zal dragen. “En wij zullen dan onze uiterste best doen om de kinderen in crisis te blijven opvangen”. Ook de huidige regering heeft de directie van Hoop voor Kinderen de situatie voorgehouden. De directeur vertelt dat er eerder een brief is gestuurd naar het ministerie van Openbare Werken om te vragen of er een overheidsgebouw ter beschikking is, zodat zij met de kinderen daar konden intrekken.
Die brief heeft volgens Chin A Fat ook het kabinet van de First Lady bereikt. Ook is aan het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting gerapporteerd dat de koers hen in problemen zou brengen. Vervolgens is er ook op 8 augustus een brief gestuurd naar de president om de huurproblematiek aan te kaarten. Tot nog toe is Hoop voor Kinderen op geen enkele wijze door de overheid benaderd met een oplossing voor dit probleem.
Bouwtekening voor een nieuwe opvang
Hij merkt op dat er altijd door regeerders wordt aangegeven dat de jeugd de toekomst is, echter is hij de mening toegedaan dat het jeugdbeleid ontbreekt. Hij is van mening dat er een bepaalde mindset nodig is om tot oplossingen te komen. Als dat niet gebeurd, zal de jeugd in kinderopvanginstellingen volgens hem in problemen geraken.
Chin A Fat benadrukt dat kinderen in opvanginstellingen bepaalde aandacht moeten genieten. “Wij willen doorgaan met de operatie, maar wij zijn ook afhankelijk van bepaalde factoren. We hebben altijd ons huiswerk gemaakt.”
De directie van Hoop voor Kinderen heeft zelf met een donateur kunnen bewerkstelligen dat zij een bouwtekening hebben gemaakt voor een nieuwe opvang voor de kinderen. Daarbij hebben ze zelf een begroting opgesteld. “Maar die begroting is vandaag de dag achterhaald.” Chin A Fat vindt dat de overheid nu met het buitenland, bijvoorbeeld met China, gesprekken voor samenwerkingen moet gaan voeren, zodat er gebouwen uit de grond verrijzen. Dit, zodat kinderen die in zware nood verkeren opgevangen kunnen worden.
Het kinderhuis wordt steeds gebeld om meer kinderen op te vangen, echter zijn zij daartoe niet in staat omdat ze een maximale capaciteit hebben van 50 kinderen. Chin A Fat legt uit dat als zij meer kinderen accommoderen, de kwaliteit van de zorg en begeleiding zal afnemen.
Toegewezen stuk grond
Ingrid Linger, algemene coördinator van Hoop voor Kinderen, zegt dat het tehuis van de vorige regering een stuk grond hebben gehad die zij voor een bepaalde duur kunnen gebruiken. Het perceel staat niet op de naam van de stichting, het staat op naam van het ministerie van Sociale Zaken. Het perceel is ter leen gegeven aan de stichting voor een aantal jaren.
“Donateurs staan in het gareel om ons te helpen een gebouw op te zetten, maar geen enkele donateur gaat bouwen op een stukje grond die niet op de naam van stichting Hoop voor kinderen staat.” Linger legt uit dat de stichting al geruime tijd bezig is met het directoraat Grondzaken, zodat de grond op naam van de stichting kan komen. Echter laat dat op zich wachten.