Bij het 130-jarig bestaan van het Korps Politie Suriname (KPS) stond korpschef Bryan Isaacs stil bij de maatschappelijke rol van de politie en het belang van dienstbaar leiderschap in een veranderende samenleving.
Tijdens een herdenkingsdienst in de Sint Petrus en Paulus Basiliek heeft de top van het Korps Politie Suriname (KPS) het 130-jarig bestaan van het instituut herdacht. Korpschef Bryan Isaacs gebruikte de gelegenheid om de nadruk te leggen op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het KPS en de onmisbare rol die het korps speelt bij het bevorderen van orde, veiligheid en sociale stabiliteit in Suriname.
“Het KPS heeft zich de afgelopen 130 jaar ingezet voor waarden en normen, normverheffing, rust, sociale veranderingen en bovenal veiligheid,” verklaarde Isaacs. Volgens hem vormen deze elementen de bouwstenen van een stabiele samenleving.
Complexe uitdagingen vragen om samenwerking
De korpschef erkende dat hervormingen binnen de politieorganisatie niet altijd snel gaan, maar benadrukte dat duurzame verandering alleen mogelijk is via samenwerking. Hij wees op de toenemende complexiteit van criminaliteit, waarbij misdaad en geweld tegenwoordig ook als volksgezondheidsvraagstukken worden benaderd. “Slachtoffers én daders hebben behoefte aan professionele begeleiding. Dat vereist een gezamenlijke aanpak met gedragsdeskundigen, artsen en een effectief resocialisatiebeleid – een echte ketenbenadering,” aldus Isaacs.
Dienstbaarheid als leidraad
Dienstbaar leiderschap was een terugkerend thema in zijn toespraak. Isaacs pleitte voor leiders die de gemeenschap vooropstellen en zichzelf dienstbaar opstellen. “Zoals het voorbeeld van Jezus leert: leiderschap betekent dienen, niet heersen.”
De korpschef sprak daarnaast zijn dank uit aan God voor de veerkracht van het korps, dat in staat is gebleken moeilijke perioden te doorstaan zonder zijn identiteit te verliezen. Hij citeerde daarbij Psalm 41:1: *“God is onze toevlucht en kracht, een hulp die nabij is in tijden van nood.”*
Dubbel feestmoment
Isaacs sloot zijn toespraak af met felicitaties aan het gehele korps, de Surinaamse bevolking en de natie als geheel. Naast het 130-jarig bestaan van het KPS stond hij ook stil bij Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. “Het is een dag van reflectie én viering. Laten wij als politie en samenleving verder bouwen aan een veilige, rechtvaardige toekomst voor iedereen.”