Gezondheidsminister Amar Ramadhin zegt dat de huidige kwestie waarbij vakbonden in actie zijn een integrale aanpak nodig heeft. De bewindsman sprak journalisten gistermiddag kort voor een late aanvang van de ministerraadsvergadering. Hij geeft aan dat hij vandaag wat gesprekken zal voeren met de ziekenhuisraad over de aanpak van de onderhandelingen met de vakorganisaties.
Ramadhin geeft verder aan dat hij nu niet kan zeggen als de acties van de afgelopen dagen impact hebben gehad op de zorgsector. Hij geeft aan dat hij tot nu nog geen meldingen van de ziekenhuisdirecties heeft ontvangen dat er alarmerende situaties zijn binnen de ziekenhuizen. Het ministerie van volksgezondheid speelt ook in op het braindrain problematiek volgens de gezondheidsminister.
Hij stelt dat het probleem niet alleen in Suriname speelt en geeft aan dat mensen uit de zorgsector niet alleen wegtrekken vanwege financiële redenen. “Dat merken we ook in Nederland en Jamaica.” De bewindsman geeft aan dat hij net van een werkbezoek uit Jamaica komt en daar ook van collega’s heeft gehoord wat de stand van zaken is en dat dezelfde zaken spelen.
Ramadhin geeft verder aan dat het probleem in alle landen speelt en de interesse van andere landen in Surinaamse specialisten en zorgwerkers aan de andere kant aangeeft dat de Surinamers topwerk leveren. De functionaris concludeert dat Suriname top opleidingen heeft en wij niet onder doen voor andere landen. “Dat betekent dat wij van goeden huize uit komen.” Hij merkt op dat door het wegtrekken van de Surinamers er nu Filipijnen, Nederlanders en Cubanen zal worden gewerkt om de opengevallen plekken in te vullen. Dit zal op kort termijn gebeuren. Er zal vooral gekeken worden waar er specifieke behoeften zijn om invullingen te doen.
De bewindsman zegt dat hij ingenomen is dat er specialisten naar Suriname komen voor medische missies en met hun personeel afreizen. “Dit helpt ook bij de bijscholing van de Surinaamse artsen en verpleegkundigen”, geeft Ramadhin aan.