Door de samenwerking tussen het Inter-Amerikaans Instituut voor Samenwerking op het gebied van Landbouw (IICA) en de Alliantie voor een Groene Revolutie in Afrika (AGRA) worden de banden tussen Latijns-Amerika, de Caraïben en Afrika verder versterkt om de landbouw in beide regio’s duurzamer te maken. Deze gebieden spelen een sleutelrol in het waarborgen van de voedselzekerheid en milieubehoud op mondiaal niveau.
Agnes Kalibata, voorzitter van AGRA, en Manuel Otero, directeur-generaal van IICA, bespraken tijdens een online-bijeenkomst samen met Jack Bobo, directeur van het Food Systems Institute van de Universiteit van Nottingham, hoe de samenwerking tussen de continenten kan worden verdiept. Hierbij benadrukten ze dat de landbouw niet alleen moet worden gezien als een oplossing voor voedselzekerheid, maar ook voor de wereldwijde energietransitie.
AGRA werkt samen met publieke en private actoren om Afrikaanse boeren beter te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zodat zij bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Kalibata, voormalig minister van Landbouw van Rwanda en VN-gezant voor de 2021 Food Systems Summit, leidde de organisatie in deze inspanningen sinds 2014.
Tijdens de discussie benadrukte Jack Bobo dat hoewel de landbouw een grote impact heeft op het milieu, deze ook van cruciaal belang is voor het verminderen van honger in de wereld. “Tien procent van de wereldbevolking lijdt nog steeds honger, maar dat percentage is lager dan in het verleden. Landbouw speelt een sleutelrol in het verbeteren van de voedselvoorziening, en organisaties zoals AGRA en IICA zorgen ervoor dat dit onderwerp wereldwijd hoog op de agenda staat,” aldus Bobo.
Technologie en duurzaamheid als sleutel tot succes
Kalibata legde uit dat AGRA werkt aan het verbeteren van productiviteit en duurzaamheid in de Afrikaanse landbouw en daarbij ook inzet op inclusieve markten en beleidsvorming. “Afrikaanse landbouw ondergaat een transformatie die niet alleen gericht is op voedselzekerheid, maar ook op armoedebestrijding. We moeten inspelen op de sterke impact van klimaatverandering op ons continent door te werken aan duurzame landbouwpraktijken.”
Otero voegde daaraan toe dat zowel AGRA als IICA zich inzetten om wetenschappelijk onderbouwde landbouwpraktijken te verspreiden onder kleine boeren in beide continenten. Hij benadrukte dat de fysieke afstand tussen Afrika en Latijns-Amerika slechts ongeveer 2800 kilometer is, maar dat er nog weinig interactie is. “De landbouw kan als brug dienen om onze continenten te verenigen en samen te werken aan voedselzekerheid en milieuduurzaamheid.”
Bi-regionale samenwerking en toekomstige projecten
De samenwerking tussen IICA en AGRA heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld op basis van gedeelde uitdagingen en kansen binnen de landbouwsector. In 2022 organiseerden zij samen met de African Union Development Agency (AUDA-NEPAD) de Africa-Americas Ministerial Summit on Agri-food Systems, waar ministers en experts van beide continenten bijeenkwamen om de toekomst van voedselsystemen te bespreken.
Een belangrijk resultaat van deze samenwerking is het gezamenlijke initiatief “Living Soils” dat zich richt op het herstellen van gedegradeerde gronden en het verhogen van de klimaatbestendigheid van voedselsystemen. Dit project, dat al vier jaar succesvol draait in Latijns-Amerika onder leiding van wetenschapper Rattan Lal, wordt nu uitgebreid naar Afrika om ook daar de landbouwproductiviteit te verhogen en de veerkracht tegen klimaatverandering te verbeteren.
Deze gezamenlijke inspanningen benadrukken het belang van Zuid-Zuid-samenwerking en vormen een belangrijke stap naar een duurzamere en veiligere voedselvoorziening voor zowel Afrika als Latijns-Amerika en de Caraïben.