Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een eendaagse training verzorgd over het opzetten van een eigen moestuin voor zorginstellingen die werken met mensen met een lichte beperking.
De training, getiteld ‘Opzetten van een eigen moestuin’, werd georganiseerd door het directoraat Landbouw van LVV en vond plaats op aanvraag van de Stichting Integrale Samenwerking van Organisaties voor mensen met een Speciale Hulpvraag (Platform ISOS). De sessie bood zowel theoretische als praktische kennis en richtte zich op het vergroten van zelfredzaamheid en welzijn van mensen met een beperking via kleinschalige landbouw.
Een deelnemer benadrukte de kracht van tuinieren: “Het oogsten van groenten uit je eigen tuin biedt niet alleen voldoening voor het lichaam, maar ook voor de geest. Een moestuin is meer dan een plek waar gewassen groeien; het is een ruimte waarin zelfvertrouwen zich ontwikkelt.”
Kennis over groenteteelt
Tijdens de sessie kregen de deelnemers inzicht in belangrijke aspecten van moestuinieren, waaronder teeltmethoden, bodemverzorging, bemesting, zadenkwaliteit en onkruidbestrijding. Er werd ook aandacht besteed aan het herkennen en bestrijden van ziektes en plagen. Specifieke aandacht ging uit naar lokaal populaire gewassen zoals tayerblad, tomaat, peper, kaisoi en antroewa.
Volgens hoofdtrainer Romana Matdalim is landbouw een krachtig middel voor persoonlijke groei én integratie. “Landbouw biedt niet alleen persoonlijke ontwikkeling, maar creëert ook werkgelegenheid en leert deelnemers zelfredzaamheid,” aldus Matdalim.
Vervolg op eerdere training
Deze sessie bouwt voort op een eerdere intensieve landbouwtraining die vorig jaar plaatsvond in het ressort Munder. Daar namen zestien mensen met een lichamelijke beperking deel aan een traject gericht op het versterken van hun landbouwvaardigheden met als doel economische zelfstandigheid.
Bianca Graskamp, voorzitter van Platform ISOS, sprak haar waardering uit voor de samenwerking met LVV. Ze hoopt dat meer zorginstellingen landbouw als structureel onderdeel van hun programma zullen opnemen. “Deze trainingen bieden mensen met een beperking de kans om actief deel te nemen aan de samenleving”, aldus Graskamp.