Voor Marcia Clumper van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), die op de kandidatenlijst van de Nationale Partij Suriname (NPS) is geplaatst, is haar 51e positie geen ‘verlies’. “Elke plek is een kans als je ervoor werkt”, zegt Clumper in gesprek met Key News.
Tijdens het congres zondag van de NPS is unaniem besloten om de kandidaten van de SPA en DRS, die hebben besloten om samen te werken met de partij, te ondersteunen. Hiermee is de samenwerking tussen de samenwerkende partijen officieel beklonken.
Volgens Clumper verliepen de gesprekken met de NPS verrassend goed en konden beide partijen elkaar snel vinden in de onderhandelingen. Haar kandidatuur op de lijst van de NPS is een strategische keuze geweest. Clumper geeft aan persoonlijk de voorkeur te hebben voor SPA-voorzitter Joyce Williams, maar de structuren binnen haar partij besloten haar naar voren te schuiven. “De overweging was voornamelijk om de vakbeweging te betrekken en samen te brengen met de politiek”, zegt Clumper, die bekendstaat als vakbondsactiviste en verbonden is aan vakcentrale C-47.
De Surinaamse Partij van de Arbeid zet zich in voor de werkende klasse. Volgens Clumper is er goed beleid nodig om de positie van werkenden te versterken. “Er zijn de afgelopen jaren besluiten genomen waardoor de stem van de arbeiders nauwelijks nog wordt gehoord. In de afgelopen periode heb ik zelf acties ondernomen om de stem van de werkende klasse te laten klinken. Dat is wat we willen verbeteren: dat de belangen van werkenden worden meegenomen in het beleid.”
SPA stapt uit OPTSU na interne spanningen
Vrijdagmiddag maakte de SPA bekend uit het samenwerkingsverband **OPTSU** te stappen. De partij werkte hierin samen met onder andere **PALU** en **Wi Sranan**, maar raakte verdeeld over de voordracht van Wayne Telgt als lijsttrekker.
Deze situatie leidde tot spanningen, vooral nadat Wi Sranan-voorzitter Newalsingh ‘Newara’ Nanhkoesingh in het radioprogramma ABC Actueel kritiek uitte op Telgt. Hij beweerde dat Telgt banden had met de **VHP** en zich bezighield met corrupte figuren. Nanhkoesingh stelde bovendien dat Telgt, mocht hij een zetel behalen, mogelijk zou overlopen naar een andere partij en dat hij tevens zou hebben gelobbyd bij de **ABOP**.
Oud-voorzitter van de SPA, Guno Castelen, veroordeelde deze uitspraken en gaf aan dat dergelijke beschuldigingen de samenwerking ondermijnen. “Als dit zo doorgaat, zal OPTSU uit elkaar vallen en kunnen we de verkiezingen vergeten. We laten ons niet aanvallen door mensen die zichzelf partners noemen en samen een strijd willen voeren,” aldus Castelen. Kort daarna besloot de SPA zich terug te trekken uit OPTSU en is Telgt op geen enkele lijst geplaatst, omdat hij zich ook heeft teruggetrokken. Opmerkelijk is ook dat Telgt niet aanwezig was bij het congres van de NPS, gezien het vroeger zijn politieke huis is geweest.
