Meer dan 80 bedrijven hebben inmiddels de Verklaring van Paramaribo getekend sinds de eerste ondertekening in 2017. Afgelopen week hebben onder andere Yource, Van der Hilst en Partners, Sweetheart en Basisschool Samen de Verklaring van Paramaribo ondertekend bij een speciale ceremonie in de International Mall of Suriname (IMS).
De ondertekening van de verklaring staat in het licht van inclusiviteit op de werkvloer. Volgens Patrick Liesdek, auteur en voorvechter voor homorechten in Suriname, is de strijd voor inclusiviteit op de werkvloer gegroeid van angst om ontslagen te worden voor de seksuele geaardheid naar genderneutraliteit op de werkvloer. Hij deed bij de ondertekening een terugblik op activisme die heeft geleid tot bredere implementatie van genderneutrale werkplaatsen.
Liesdek geeft aan dat een genderneutrale werkplek een grote impact kan hebben op zowel individuen als de samenleving. Het kan een simpele daad zijn als het hangen van de regenboogvlag “Weet je wat het met de kleine LGBT’er doet die langsloopt? Je redt tenminste een leven daarmee”, concludeerde Liesdek zijn toespraak.
Na de ondertekening is een regenboogzebrapad onthuld. Dit is het tweede regenboogzebrapad in Suriname. “Wij vragen al jaren om een regenboogzebrapad op de openbare weg te plaatsen, maar krijgen geen toestemming.” “Wij hebben daarom besloten om deze op privéterreinen die druk bezocht worden te plaatsen”, zegt Aquel Nibte, bestuurslid van Parea. De organisatie is initiatiefnemer van de zebrapaden en de Verklaring van Paramaribo. Het plaatsen van het zebrapad is voor Parea ook een manier om haar tienjarig bestaan te vieren. “In onze strijd voor gelijkheid en inclusie, is dit een krachtige boodschap aan iedereen die eroverheen loopt er voorbij rijdt, het is een uitnodiging om na te denken over inclusiviteit, een zebrapad is een symbool dat veiligheid en respect afdwingt, op dezelfde manier zouden we in het dagelijks leven moeten stoppen en ruimte maken voor diversiteit en inclusiviteit”, aldus Nibte. Het eerste regenboogzebrapad is op 1 oktober onthuld te Torarica.
“Wij vinden het belangrijk om de samenleving te reflecteren. Als u kijkt naar het personeelsbestand en de leiding, dan ziet u dat wij inclusiviteit omarmen en geen discriminatie tolereren. Er wordt veel over inclusiviteit gesproken, maar wij zien dat het toch ontbreekt”, zegt IMS-directeur, Marissa Kalloe, in haar toespraak. Kalloe hoopt met het plaatsen van het regenboogzebrapad op het terrein van de mall, collega-bedrijven te inspireren om ook inclusiviteit te omarmen.
René van Es, ambassadeur van de Europese Unie voor Suriname, lichtte toe dat de EU het Stand with us programma financiert, dat wordt uitgevoerd door Projekta en Parea. “Het is indrukwekkend wat Projekta en Parea samen doen.” “Dit is het grootste LGBTQ+ programma in Suriname met enorm veel elementen. Wij moeten ons ervoor inzetten dat woorden worden omgezet in beleid.”