De meningen over de viering van kerst zijn ietwat verdeeld. Hoewel een groot deel van de wereld zich richt op decoraties, diners en samenzijn, blijft een ander deel nuchter of moet er helemaal niets van hebben. Van oudsher is de kerk een belangrijk onderdeel van kerst met de herdenking van de geboorte van Jezus Christus.
Kerst is dan hét feest waarbij gelovigen het onderste uit de kan halen om de geboorte van de redder en verlosser te gedenken. Tijdens de diensten wordt er behalve gezongen met soms toneelopvoering, ook een kerstboodschap gebracht. Dat is onmisbaar. Voor de kerstdagen van 2021 delen drie kerkleiders hun boodschap.
Apostel Steven Reyme vindt het hoogtijd voor een evaluatie. “Dat wij als Surinamers meer en meer een evaluatie moeten maken van het afgelopen jaar, waar we zijn. God heeft het land gegeven, onafhankelijk en wij moeten gaan reflecteren vanuit het verleden en vanuit het heden, waar wij naartoe willen. Wij zien dat vanaf 1975 tot heden er moreel verval is in het gedrag van de mens op ethisch en financieel gebied en dat corruptie heel groot is. Waar willen we zijn volgend jaar.”
Liefde voor elkaar hebben
Reyme stelt verder dat wij meer liefde voor elkaar moeten hebben, verdraagzaam moeten zijn en instituten in het land en de vertegenwoordigers van die instituten moeten respecteren. “Ik merk dat men geen rekening houdt dat een instituut symbolisch is in een land. Wij dienen dat te respecteren, want zij zijn gekozen door ons. Hetzij de politieman, hetzij de president, hetzij een verpleegkundige. Wij moeten het mens-zijn meer op de eerste plaats zetten, laat mij zeggen het immateriële hoger plaatsen dan het materiële.”
Gedenken de menswording van God
Monseigneur Karel Choennie van de rooms-katholieke kerk zegt dat de geboorte van Christus een goed voorbeeld weergeeft van aan welke zijde God staat. “Met kerst gedenken wij de menswording van God en ook de wijze waarop het kind geboren wordt: armoedig en nergens welkom. Het is een strijd om kerst zuiver te houden en niet te vervallen in diners en dure cadeaus. Volgens mgr. Choennie moeten wij ons de vraag stellen hoe wij met elkaar die samenleving willen scheppen waar eenieder kan leven. Zijn kerstboodschap voor dit jaar zal vooral gaan over de kloof in de wereld tussen rijk en arm. “Wij zien dat een klein deel stinkend rijk is tegenover een deel dat bitter arm is. Het eerste deel kan zich van alles veroorloven, terwijl het andere nauwelijks kan uitkomen. Ik wil in herinnering brengen de toespraak van (de Barbadiaanse) premier Mia Mottley waarbij zij aangeeft dat 20 procent van de wereldbevolking alle (corona-)vaccins heeft opgekocht en de rest moet maar zien te overleven. Covid geeft duidelijke de grote ongelijkheid in de wereld aan.”
Ook de klimaatcrisis vraagt ons als land om kritisch naar onszelf te kijken, vindt Choennie. “Er worden houtblokken weggedragen, maar eigenlijk vertelt niemand ons wat het opbrengt en bijdraagt aan de economie. We krijgen vernietigde wegen en laatst ook het ongeluk op de brug. Van de chauffeur wordt wel het rijbewijs afgepakt, maar niet de grote jongens. De kleine hosselaar wordt wel aangepakt. Er is geen politieke wil om die sector goed te draaien.” Ook op wereldniveau ziet de Bisschop van Paramaribo dezelfde trend. De rijke landen dragen grotendeels bij aan klimaatverandering, hebben geen politieke wil om deze op te lossen, maar de prijs wordt betaald door de armere en kleinere landen.
Enorme ontevredenheid
Hij zegt verder dat er enorme ontevredenheid heerst in Suriname omdat de bevolking zich steeds meer wil kunnen permitteren en daarvoor politieke leiders krijgt die beloftes maken die zij niet kunnen waarmaken. “Deze bevolking heeft ook tien jaar lang getolereerd dat er buitensporig geleend is.” Diezelfde ontevredenheid die er toen was, is er nu ook. Daarnaast wordt die kloof tussen rijk en arm bewust zo gehouden. Hierdoor krijg je ook dat gekwalificeerde krachten uit het land vertrekken. “Ik hoop dat wij gezamenlijk kunnen accepteren dat er vreugde is in eenvoud en bij teveel welvaart krijg je individualisering en vervreemding met gebrek aan het wij-gevoel.”
Kerst is geen christelijke feest
Apostel Carlo Misiekaba gooit het over een andere boeg. “In de eerste plaats is kerstfeest in zijn oorsprong geen christelijk feest. Het is een heidens feest dat meer gaat om de verlichting. Dat hoor je ook wanneer je luistert naar klassieke kerstmuziek als Silver Bells.” Misiekaba geeft aan dat het geenszins de bedoeling is dat er geen kerst meer wordt gevierd. “Je kunt kerst eenmaal niet uit de gedachte van de mens halen. Hoewel de Bijbel ons niet heeft gevraagd om de geboorte van Christus te vieren, maar wel zijn lijden en sterven. Men praat ook over X-mas en Christmas. Zo gauw men over X-mas praat, kun je weten dat x een variabele is, je kunt van alles daar plaatsen. Maar zolang het gaat over Christus en het feest is toegewijd aan de Heer, dan is er geen vuiltje aan de lucht.”