De mensen met een beperking hebben ongeveer na een week eindelijk hun financiële bijstand van de overheid ontvangen. “Ik hoop dat dit niet meer gebeurt”, zegt voorzitter Aniel Koendjbiharie van Stichting Wan Okasi.
Koendjbiharie zegt dat normaliter rond de achttiende of twintigste van de maand het geld al gestort wordt op de rekening van de mensen. Deze maand is dat ongeveer een week later gebeurd. “Ik weet niet waarom dat gebeurd is en de regering komt helemaal niet met een verklaring.” De voorzitter hoopt dat dit niet meer gebeurt, want het leven is al bijzonder zwaar voor de mensen met een beperking. “Zonder geld zijn we nergens terecht.”
De Stichting, een belangenorganisatie van en voor personen met een beperking, heeft onlangs een rapport samengesteld waarin de huidige leefsituatie van mensen met een beperking in Suriname wordt belicht, evenals de omgang van de overheid met de rechten van deze doelgroep. Het rapport is reeds verzonden naar belangrijke instanties, waaronder Amnesty International, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Amerikaanse ambassade en de Verenigde Naties (VN). Bovendien zal het rapport binnenkort naar andere relevante instituten worden gestuurd.
De bevindingen van de stichting tonen aan dat de overheid de rechten van personen met een beperking in Suriname veronachtzaamt en hen aan hun lot overlaat. Het is van cruciaal belang dat de internationale gemeenschap op de hoogte wordt gebracht van de manier waarop de Surinaamse overheid omgaat met de belangen van deze kwetsbare doelgroep.
Suriname heeft het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap op 29 maart 2017 geratificeerd. Helaas heeft de overheid in de afgelopen zes jaar nog nauwelijks enige actie ondernomen om aan de bepalingen van dit verdrag te voldoen. Het is hoog tijd dat de overheid zich daadwerkelijk inzet om de inhoud van het verdrag na te leven. Stichting Wan Okasi heeft verschillende organisaties in haar rapport om steun gevraagd.
De stichting verzoekt aan de Surinaamse overheid nogmaals dringend om de noodzakelijke voorwaarden te scheppen, zodat personen met een beperking in staat worden gesteld een volwaardig leven te leiden. Stichting Wan Okasi staat open voor verdere samenwerking en dialoog met relevante stakeholders om de situatie van personen met een beperking in Suriname te verbeteren en hun fundamentele rechten te waarborgen.