Het is ironisch dat de inspanningen van de regering om het land uit het diepe dal te halen keer op keer in een kwaad daglicht wordt geplaatst, juist door degenen die verantwoordelijk zijn voor het probleem. Dit zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) donderdag in De Nationale Assemblee.
Volgens Ramdin, die waarnam voor minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, wordt de indruk onterecht gewekt dat een lening van USD 2 miljard is aangegaan en dat het geld is overgemaakt naar bankrekeningen. “Ik wil heel duidelijk aangeven dat dit niet op waarheid berust. Er is geen lening aangegaan.”
Hij zegt verder dat de intentie tot deze beoogde lening nooit is geëffectueerd, dus er hebben nooit financiële transacties plaatsgevonden. “We wisten dat we een financiële malaise hadden overgenomen. Langzamerhand werd het de regering duidelijk over de financiële mismanagement van de vorige regering. Een mismanagement, waarmee we nog steeds te kampen hebben”, zegt Ramdin.
Vervolgens zegt hij dat bij verschillende partijen een schuld van USD 4 miljard was opgebouwd door de vorige regering. Het is ook bekend dat door de vorige regering tal van leningen zijn afgesloten met hoge rentes, die nadelig waren voor het land. Met name de Oppenheimer leningen, die in totaal USD 675 miljoen bedroeg, met een rente van bijkans 13 procent jaarlijks. Er moest bijkans USD 80 miljoen aan rentes en in sommige gevallen inclusief aflossingen worden voldaan. “Met de lege kasten en de verpande middelen was het onmogelijk om dit bedrag te betalen. Hierdoor was Suriname bijna default geraakt en ook bij een multilaterale organisatie, de Inter- Amerikaanse Ontwikkelingsbank, dreigde Suriname default te raken. Maar door gesprekken van deze regering kon dat worden voorkomen. Dan praat ik nog niet eens over de binnenlandse schulden bij de verschillende banken.”
Volgens de minister heeft de regering gesprekken gevoerd met de schuldeisers om de schulden te herschikken, maar er werd geëist om een Internationaal Monetair Fonds (IMF) programma. Uiteindelijk is Suriname in zee gegaan met het IMF en heeft de lening van USD 2 miljard bij verschillende organisaties niet geëffectueerd. “Dus het moet duidelijk zijn dat de hoge schuldenlast de oorsprong en de principiële reden is, waarom ons land thans in een financiële en economische crisis verkeert .”