“We kunnen heel weinig doen tegen de bosbranden. Met deze enorme droogte en hitte kan het kleinste vonkje resulteren in een bosbrand. Omdat de plekken in afgelegen gebieden liggen, is het moeilijk om daar te komen en de branden te blussen”, zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens een persconferentie.
Hij gaf aan dat president Chandrikapersad Santokhi in de laatst gehouden regeringsraadvergadering gevraagd heeft naar een inventarisatie van de kosten die de oplossingen voor de problematiek van klimaatverandering met zich mee zullen brengen. ”Het is de bedoeling dat deze tijdens de klimaatconferentie COP29 gepresenteerd zullen worden om toegang te hebben tot het Loss and Damage fonds.”
Suriname heeft de laatste tijden te maken gehad met aanhoudende droogte en luchtvervuiling door bosbranden. Maar klimaatverandering heeft nog veel meer effecten en die kosten bovendien veel geld. “Er gaan tientallen miljoenen Amerikaanse dollars gemoeid met het oplossen van de problemen die op klimaatgebied ontstaan.” Een voorbeeld is het opdrogen van waterputten en rivierbeddingen, waardoor de watervoorziening stagneert.
Santokhi wil bij de klimaatconferentie COP29 in november van dit jaar met een goede inventarisatie en met harde cijfers aangeven wat de kosten zijn. Het Loss and Damage-fonds is in het leven geroepen om landen die dit soort kosten moeten maken te vergoeden. Voor landen zoals Suriname is het carbon-negatief zijn extra belangrijk. “Omdat we minder CO₂ uitstoten, zijn wij niet de veroorzakers van de klimaatverandering. Toch hebben we wel veel kosten. Daarom is het extra belangrijk dat wij een punt maken over gewenste vergoedingen voor allerllei kosten waarvoor wij niet verantwoordelijk zijn”, zei Ramdin.
Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij zei dat door de klimaatsverandering de voedselzekerheid in gevaar dreigt te komen. In 2021 en 2022 is er teveel neerslag geweest en van 2023 tot en met nu hebben met een we extreme droogte te maken. “Dit heb ik nooit meegemaakt en de impact is gigantisch.” De droogte is sowieso te merken in de rijstvelden, waar er al maanden onvoldoende water beschikbaar is. “Maar we werken hard om het irrigatiewater te garanderen voor de landbouwers.” Zo is er in de afgelopen tijdens gewerkt aan het pompgemaal te Wakay, dat nu bijna volledig operationeel is. Aan de pompen van pompgemaal Wageningen wordt ook gewerkt.
Ondanks de enorme droogte is er door het nemen van een aantal noodmaatregelen toch 30.000 hectare padie ingezaaid. Sewdien zegt dat het jaar ervoor 27.000 hectare ingezaaid was en nog een seizoen ervoor bedroeg de inzaai 18.000 hectare. “Indien de boeren genoeg irrigatiewater beschikbaar hadden, dan zouden we zeker de 35.000 hectare naderen.” Hij hoopt dat binnenkort de eerste regens zullen vallen, anders zal het heel zwaar worden voor de padieboeren en ook voor de regering, aldus Sewdien.