Als het aan minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische innovatie ligt, verdienen de ministers de 50 procent koopkrachtversterking die de groep is toegezegd.
Ze merkt op dat er geen scheefgroei mag ontstaan bij salarissen van regeringsleden. De bewindsvrouw sprak journalisten vandaag kort voor de ministerraadsvergadering. Ze bevestigt dat er daadwerkelijk in regeringsverband is besloten dat ministers 50 procent koopkrachtversterking zullen ontvangen.
De functionaris geeft aan dat zij haar eigen mening over de spraakmakende kwestie in het midden laat. Ze benadrukt dat zij niet weet of het nu het juiste moment is dat de verhoging wordt doorgevoerd. “Het is een besluit van de regering geweest. Ik zou het niet als koopkrachtversterking zien, maar de ministers hebben in de periode waar iedereen een verhoging heeft gehad niets gehad.”
Kuldipsingh zegt dat het uiteindelijke besluit van de regering nog moet komen gezien er veel commentaar is vanuit de samenleving. “Terecht of onterecht, wij als ministers hebben ook heel wat uitgaven en als iedereen heeft gehad en de ministers niet hebben gehad is er een scheefgroei gekomen.” De bewindsvrouw zegt dat er nagegaan moet worden wat het salaris voorstelde vanaf 2018 qua verhouding tot 2023.
De minister zegt dat het voorkomt dat bepaalde ambtenaren op haar departement zelfs meer verdienen dan de minister als die ambtenaren in verschillende commissies zitten. Dat de vakbonden zich roeren is bij haar bekend. Ze stelt er geen reactie op te kunnen geven, omdat zij niet in het clusterteam zit dat zich buigt over het vraagstuk.
Kuldipsingh wil wachten op het antwoord van haar collega’s in deze kwestie. De bewindsvrouw zegt dat er strakke controle zal zijn op handelaren die mogelijke verhogingen gaan gebruiken als reden voor prijsopdrijving. Dat 20 mensen bij wijze van spreken een verhoging in salaris ontvangen moet geen reden vormen dat de hele samenleving moeilijkheden gaat krijgen, stelt ze.