Ondanks een recente interne crisis binnen de NDP, verklaart André Misiekaba dat de partij er sterker uit is gekomen. “Voorzitter Jennifer Simons is de afgelopen weken het hele land doorgetrokken om in gesprek te gaan met de diverse partijstructuren. De focus ligt nu volledig op het winnen van de aankomende verkiezingen, wat de eerste grote uitdaging zal zijn”, aldus de gewezen parlementslid en oud-minister in gesprek met radio ABC. Hij merkt op dat de misiekabapartij ervan is overtuigd dat ze het vertrouwen van het electoraat kan herwinnen.
Misiekaba, die zijn terugkeer naar de NDP heeft gemaakt, heeft momenteel geen plannen om het presidentschap na te streven. Zijn focus ligt volledig op het behalen van zoveel mogelijk zetels tijdens de komende verkiezingen, wat zijn huidige politieke ambitie vormt. Hij benadrukt dat hij zich niet in een situatie wil begeven waarin functies worden besproken. De politicus lichtte ook kort zijn vertrek uit de NDP in 2020 toe. Hij verklaarde dat dit te maken had met het afzwakken van de idealen binnen de partij, wat zich onder andere uitte in interne conflicten. Zijn gezin heeft daar ook onder geleden.
Op de beschuldiging dat hij mogelijk was gebleven als hij een hoge functie had gekregen, reageerde Misiekaba door te herinneren dat hij in 2020 was gekozen als lid van De Nationale Assemblee. Toch besloot hij zijn zetel op te geven vanwege zijn teleurstelling in de partij. Een ander belangrijk punt voor Misiekaba is de noodzaak om de politieke aanpak in Suriname te veranderen. Hij stelt dat wanneer er in bijna 50 jaar veel verkeerd is gegaan, het niet de bedoeling kan zijn om dezelfde fouten te blijven herhalen. Volgens hem moet er een ommekeer komen in hoe het beleid wordt uitgevoerd.
Misiekaba stoort zich naar eigen zeggen al jarenlang aan de manier waarop machtsstructuren functioneren. Volgens Misiekaba is deze trend sinds 1975 zichtbaar, maar onder de huidige regering is het volgens hem zelfs nog erger geworden. Hij onderstreept dat er fundamentele veranderingen nodig zijn om de problemen van Suriname effectief aan te pakken. “Zaken moeten fundamenteel anders worden aangepakt. Het land faalt momenteel in het bieden van voldoende steun aan de meest kwetsbare groepen in de samenleving.” Hij wijst erop dat veel mensen, zelfs met twee banen, nog steeds moeite hebben om rond te komen. Dit structurele probleem vereist volgens hem een nieuwe aanpak, waarbij de focus ligt op het creëren van duurzame oplossingen voor armoede.