De Nationale Betaalraad Suriname is nu een feit. De betaalraad is een organisatie die gezien mag worden als een nieuw instrument van de Centrale Bank van Suriname om het nationaal en internationaal betalingsverkeer in Suriname te verbeteren.
Het doel is volgens Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname, om als schakel in het betalingsverkeer bij te dragen aan een veilig, tijdig en efficiënt betalingsverkeer in Suriname. Het orgaan is gelanceerd in de ballroom van hotel Torarica. De governor ging bij zijn toespraak in op het ‘betaal-landschap’ en de versnelde ontwikkeling die dit speelveld doormaakt.
Roemer gaf een korte terugblik van het gebruik van de Surinaamse munt vanaf de introductie van de eerste reeks. Hij stelt dat de veranderingen naar het digitale tijdperk toe mensen uit financiële isolatie heeft gehaald en daarmee geconcludeerd kan worden welk effect het digitaal tijdperk onder andere heeft gehad. De directeur merkt op dat de ontwikkelingen in de digitale wereld niet aan Suriname voorbij gaan. Hij stelt dat het betalingsverkeer in Suriname veel barrières vormt voor partners en dit maakt dat Suriname met de tijd mee moet gaan.
Roemer geeft aan dat de ontwikkelingen niet moeten worden onderschat. De governor stelt dat het tijd is om goed naar het internationaal betalingsverkeer te kijken en ons huiswerk te maken. Hij stelt dat de bank er niet onderuit komt dan zich te richten op de hoofdtaken, waaronder het verbeteren en goed inrichten van het binnenlands betalingsverkeer. “Dat is een uitdaging.” De raad wil zich inzetten voor een goed betalingsverkeer, zodat de klant tijdig over haar middelen kan beschikken.
Financiënminister Stanley Raghoebarsing geeft aan dat niet alleen buitenlanders moeilijkheden ervaren binnen het betalingsverkeer, maar ook Surinamers. Zaken zoals moeilijkheden bij het openen van een bankrekening en lege automaten zijn voorbeelden die hij vaak hoort. De minister stelt dat Suriname niet achter moet lopen op de rest van de wereld en benadrukt dat de fundamentele zaken voor het bankwezen en betalingsverkeer geregeld moeten zijn. Hij stelt ook dat het in stand houden van de cash economie niet meer hoeft.
Raghoebarsingh benadrukt dat de nadelen van een cash economie duidelijk te merken zijn, een beter betalingsverkeer maakt het leven ten slotte veel beter. IDB-vertegenwoordiger Gisèle Braun geeft aan dat het de bedoeling is om Suriname te helpen in de groei naar een beter financieel verkeer. In de raad zitten vertegenwoordigers van relevante ministeries, banken en maatschappelijke organisaties.