De NDP-fractie is fel tegen de komst van Afghanen naar Suriname. “We hebben grote vraagtekens. We staan perplex van deze actie”, zegt Rabin Parmessar, fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP).
Parmessar geeft aan dat de groep Afghanen niet voldoet aan de toelatingseisen van de Verenigde Staten van Amerika en dat het land daardom deze groep nu naar Suriname wil sturen. “We hebben begrepen dat andere landen in de regio geweigerd hebben deze groep Afghanen te ontvangen. Maar wat ons verbaast, is dat de regering in gesprek gaat over deze kwestie.”
De fractieleider hoopt dat er geen toezeggingen gedaan zijn in deze kwestie, want deze zaken moeten eerst goed besproken worden in De Nationale Assemblée. Deze soort zaken hebben grote effecten op de samenleving, dus er moet eerst breed erover gesproken worden. “Zo voer je geen buitenlands beleid. We zijn niet eens hierover in gesprek gegaan en dit is afkeurenswaardig.”
Hij zegt verder dat de Surinaamse samenleving nooit hiervan zou afweten, als een internationaal medium deze kwestie niet bekend had gemaakt. De VS heeft een verzoek aan Suriname gedaan om de Afghanen op te vangen. Dit verzoek moest ook besproken worden in het parlement en de samenleving moest op de hoogte gesteld worden. “Tot nu toe was de regering stil. Hoe kan dat? De regering is in dienst van de samenleving, dus de samenleving verdient duidelijkheid en transparantie in deze soort zaken. Er moet ook draagvlak zijn.”
Suriname is wel een gastvrij land en er zijn zoveel groepen hier, maar alles is gebalanceerd. Er moet ervoor gezorgd worden dat deze balans niet verstoord wordt. “Er moet geen verstoring komen in de samenleving.”
Parmessar geeft aan dat zijn fractie iedere keer het hart vast houdt, wanneer de minister naar het buitenland gaat.
“We vragen ons af waarmee hij ons dit keer zal verrassen”, zegt hij doelend op de kwestie van Jeruzalem. Enkele maanden terug ontstond er commotie in het land, nadat de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, Jeruzalem had toegezegd een ambassade te openen in het betwist gebied.