De herinrichting van het Vaillantsplein in Paramaribo heeft geleid tot verwarring en een publieke discussie over een vermeende naamswijziging.
Minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, reageerde woensdag tegenover journalisten dat er géén sprake is van een officiële naamsverandering. Volgens hem is de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) onjuist geïnformeerd: “Hij is verkeerd geïnformeerd door de Tarantula’s”, aldus Nurmohamed.
De onduidelijkheid ontstond nadat het ministerie van MinOWC in een verklaring stelde dat het plein, als onderdeel van het Statenmonument, niet zomaar van naam mag veranderen. De naam ‘Yogh Fontein’, die opdook in communicatie van OW, zou in strijd zijn met de regelgeving rond nationaal erfgoed.
Minister Nurmohamed benadrukt nu dat ‘Yogh Fontein’ slechts als troetelnaam is bedoeld en dat er geen formele naamswijziging heeft plaatsgevonden. “Je beschuldigt mensen ten onrechte en dat zorgt voor onnodige stagnatie in het werk. Wij hebben de naam niet aangepast”, verklaart hij. Naar eigen zeggen was hij zelfs niet op de hoogte van de officiële naam van het plein.
Het directoraat Cultuur van MinOWC blijft echter bij haar standpunt. In een eerder statement onderstreepte het directoraat dat de fontein aan de Spanhoek onderdeel is van een beschermd nationaal monument, en dat een officiële naamsverandering alleen via ministeriële beschikking mogelijk is. Bovendien moet de minister van Onderwijs worden geïnformeerd en advies uitbrengen – iets wat in dit geval niet is gebeurd.
Hoewel de bijdrage van Yogh Hospitality – die in publiek-private samenwerking met OW het plein mede heeft opgeknapt – wordt gewaardeerd, acht Cultuur het niet gepast dat dit resulteert in een naamsverandering. “Een informatiebord dat de bijdrage van het bedrijf erkent, zou een meer gepaste vorm van waardering zijn”, stelt het directoraat.
Nationale erfgoedstatus onder druk?
De situatie onderstreept het belang van zorgvuldigheid bij het omgaan met monumenten en erfgoed. Het directoraat Cultuur ziet zichzelf nadrukkelijk als hoeder van het nationaal erfgoed en wil voorkomen dat historische locaties zonder formele procedures een commerciële of alternatieve naam krijgen. De fontein aan de Spanhoek blijft volgens Cultuur dus onverminderd deel uitmaken van het Statenmonument en draagt geen officieel gewijzigde naam.
Achtergrond
De fontein op het Vaillantsplein maakt deel uit van een groter monumentaal ensemble met hoge historische waarde. De recente her-ingebruikname is onderdeel van het beleid van Openbare Werken om cultureel-historische elementen in de stad te behouden en zichtbaar te maken. Volgens OW is de fontein nu voorzien van watercirculatie, verlichting en nieuwe beplanting.