Stichting The Community Hub en Stichting Thrive in Balance stellen sessies voor ouderondersteuning in het ressort Flora beschikbaar. De sessies zijn bestemd voor ouders van kinderen tussen 0 en 8 jaar. De bijeenkomsten staan onder leiding van Jacinta Jong-A-Lock – Dundas van Stichting Thrive in Balance.
Jong-A-Lock – Dundas heeft bewust voor de leeftijdsgroep 0-8 gekozen. “Als je met ouders van kinderen in dezelfde leeftijdsgroep zit, kun je meer van elkaar leren. Als je een kind van 3 jaar hebt en je zit in een groep met ouders van tieners, dan bereidt het je wel voor, maar het is niet iets wat je nu kan gebruiken.” Maar de belangrijkste reden voor haar om deze leeftijdsgroep te kiezen, is dat het handig en effectief is om ouders van kinderen die in de vormingsfase zijn, gereedschappen aan te reiken voor een nieuw perspectief op het ouder en het kind zijn.
Jong-A-Lock -Dundas geeft daarbij als voorbeeld dat een kind dat opgroeit met een ouder die schreeuwt en slaat, er dan op afgestemd is om pas te reageren wanneer de ouder gilt of begint te slaan. “Als ik je, wanneer het kind in de puberfase is, ga zeggen van ‘nee, dit is hoe je met de puber moet omgaan, dit is de fase’, maar die basis was al niet echt gelegd en het kind is niet opgegroeid in een samenleving waar er vertrouwen en veiligheid is, dan is het een beetje moeilijk voor ouder en kind om te wennen aan de nieuwe situatie.”
In de vormingsfase zijn ouders volgens Jong-A-Lock – Dundas hun kinderen nog aan het leren kennen, ze stoppen veel in de vorming van een kind. Dan kunnen ze nagaan wat voor kind ze hebben; het karakter van het kind ontdekken, het mooie ervan zien, het niet proberen stuk te slaan, maar proberen het bij te schaven, zodat een band met het kind wordt opgebouwd.
Het traject heeft 13 sessies, die een keer per maand worden gehouden. Daarbij worden verschillende onderwerpen behandeld die te maken hebben met de opvoeding. “Het is niet een eenmalig ding, omdat het om gedragsverandering gaat en gedrag is meestal niet binnen één sessie te veranderen. Het gaat om het regelmatig herinneren, handvaten krijgen en een supportgroep hebben om het gestelde doel te halen van een nieuw perspectief op het opvoeden.”
Marjorie Leeflang is coördinator van het project namens Stichting The Community Hub, waar ook de sessies worden gehouden. “The Hub vindt het natuurlijk fijn als er mensen zijn die een bijdrage aan onze community kunnen leveren”, zegt Leeflang. De sessies zijn bestemd voor vaders en moeders van kinderen tussen 0 en 8 jaar van Flora.
“Waar er kinderen zijn, is er altijd sprake van opvoeding, controle, vorming. Niet bij eenieder gaat dat even makkelijk; elke opvoeder kampt met andere uitdagingen. Ook wij die de verantwoordelijkheid hebben wanneer de kinderen van de buurt hun energie komen kwijt willen, moeten elke dag en elke keer weer op onze hoede zijn. Want de ouders van Flora vertrouwen erop dat hun kinderen veilig zijn wanneer ze bij The Hub zijn”, zegt Leeflang. De sessies zijn gratis, maar ook volgeboekt. Er hebben zich meer dan 20 personen aangemeld, terwijl er plek is voor 20 ouders.