Volgens minister van Volksgezondheid ad interim Krishna Mathoera is de huidige Covid-19 situatie niet om mee te grappen of politiek mee te bedrijven. Ze doet een oproep aan de samenleving de handen ineen te slaan wanneer het gaat om het terugdringen van Covid-19. Mathoera vroeg op 25 januari aan het parlement om met concrete voorstellen te komen, dialoog te voeren en discussie te voeren hoe Covid-19 aan te pakken om zo de samenleving beter van dienst te zijn.
De minister geeft aan dat de regering met de beschikbare middelen beleid moet maken om de pandemie te beheersen. “Het is een wereldwijd probleem, niemand heeft een blauwdruk hoe ermee om te gaan. Het is leren en zoveel mogelijk proberen de schade te beperken wat betreft gezondheid, mensenlevens en op maatschappelijk en sociaal gebied”, zegt Mathoera. Zij benadrukt dat de impact van Covid-19 de samenleving en de medische sector treft en ze omschrijft het leed als heel groot. Ze ging ook in op de capaciteit van de zorg. Afhankelijk van de situatie zal er dan opschaling plaatsvinden. “Dit gebeurt in overleg tussen het Ministerie van Volksgezondheid en de ziekenhuisleiding.” Ze erkent dat er veel meer in de capaciteit van de ziekeninstellingen geïnvesteerd moet worden, alsook in de weerbaarheid van het volk.Sinds de start van de vaccinatiecampagne kampt de regering met angst, onzekerheid en misinformatie. Het was voor de oppositie vooralsnog onduidelijk hoe de regering de onbereikbare groepen zou bereiken. BEP-fractieleider Ronny Asabina gaf aan dat er vooral onder de eerstelijnsmensen zoals verpleegkundigen, leerkrachten en anderen de vaccinatiebereidwilligheid nog laag ligt en vroeg concreet hoe de regering deze groep zal bereiken.
Voor wat betreft de varianten zijn zowel de delta- als omicronvariant aanwezig in Suriname. Het ministerie stuurt geregeld monsters naar Nederland. Echter, er kan niet aangegeven worden om hoeveel procent van de besmette gevallen het bij de omicronvariant gaat, omdat men niet van alle besmettingen samples voor analyse wegstuurt. “Het is ook niet realistisch dat te doen, omdat het kosten met zich meebrengt en de regering ziet de toegevoegde waarde ervan niet in”, zegt Mathoera.
Vanwege de community spreading en de transmissiegraad wordt er momenteel geen contact tracing gedaan. Het is volgens Mathoera nu minder zinvol om capaciteit hierin te stoppen. Volgens haar heeft vaccinatie een hogere prioriteit, terwijl er ook meer wordt gezet op de preventiemaatregelen. In dit kader heeft het Ministerie van Volksgezondheid eind vorig jaar het aantal swabposten uitgebreid en de openingstijden verruimd. Vanaf december is er namelijk een grote toeloop geweest.
De bewindsvrouw merkt op dat de wachttijd en drukte thans zijn afgenomen. Er is ook een afname van het aantal positieven en de regering hoopt dat deze trend zich blijft voortzetten. Tegelijk hoopt zij dat de piek van de vijfde golf reeds is bereikt. Minister Mathoera riep het college en de samenleving op assertief, constructief en oplossingsgericht te denken en ideeën aan te dragen.