Wordt Suriname geteisterd door boze geesten of boze mensen? Verbitterdheid, hypocrisie, oneerlijkheid, kwaadwilligheid, economische achteruitgang en moreel verval zijn zaken die zich heden ten dage vaker tentoonstellen. Het lijkt alsof een bepaalde situatie langzamerhand de overhand neemt over ons geliefd land. Mensen kunnen hun emoties niet bedwingen en uiten op sommige momenten ongefundeerde frustraties. Wanneer ongevallen zich voordoen lijkt het een strijd om wie het meest sensatie kan maken op social media. Mensen lijken koste wat kost aandacht te willen trekken.
Voor deze editie van Goedemorgen Paramaribo wil ik u even voeren naar het voorval, waarbij een jonge hardwerkende Surinamer uit het leven is gerukt bij een verkeersongeval aan de Kwattaweg. Een heel pijnlijke situatie voor de familie en vrienden. Een soortgelijke situatie hadden we midden januari toen een kindje kwam te overlijden na te zijn aangereden aan de Marowijnestraat.
Sterkte aan alle nabestaanden. Ik wil vanuit deze plek alle Surinamers die op social media hun gal spugen bemoedigen om de nabestaanden te troosten in plaats van meer olie op het vuur te gooien. Praten, oordelen en veroordelen zonder dat te baseren op feiten zal niks oplossen, maar de situatie juist verergeren. Uw emoties en uw onwetendheid de boventoon laten voeren zullen niemand enig voordeel opleveren. Hoe pijnlijk de situatie dan ook, problemen oplossen of verwerken kunnen het best in een nuchtere gemoedstoestand, waarbij de realiteit en gedragsregels (regel- en wetgeving) centraal staan.
De familie heeft troost nodig en heeft niks aan meer verbitterde emoties. Het is tijd om het verlies te verwerken. Als de jongeman zo een geweldige indruk op u heeft gemaakt en uw hart heeft geraakt, dan is het minste wat u kunt doen de familie steunen om het verlies te verwerken. Vele bekende Surinamers hebben hun gal gespuugd op Facebook, van advocaat, artiest, consultants tot ambtenaren, enzovoorts. Intussen hebben enkele hun ongefundeerde met wrok beladen reacties verwijderd. Neem liever een initiatief om de overledene middels een gebaar een laatste eer te tonen. U hoeft geen eersteling aan Meye te geven, maar met z’n allen dat geld inzamelen, daarmee iets goeds doen om Boiler met een trots gevoel te laten rusten.
Feit is dat deze jonge Surinamer er niet meer is. Hij is op een onschuldige manier uit het leven gerukt. Oten dede o kon en fa aw kon un no sabi! De veroorzaker dubbel en dwars straffen, bewust het kwade toewensen en zijn familie vloeken, zal de overledene niet terugbrengen. De veroorzaker moordenaar noemen, zonder te weten of hij uit huis is gegaan om te vermoorden, zegt genoeg van jullie inborst. Een aanrijding veroorzaken maakt je nog niet tot moordenaar. Nu snap ik waarom een onderwijsfunctionaris niet ervoor schroomt om te zeggen dat een groot deel van de Surinamers niet voldoende geschoold is. Velen burgers gedragen zich ook precies zo. Als uit onderzoek blijkt dat er voldoende bewijs is om de veroorzaker zijn schuld te onderbouwen, mag hij niet vrij uitkomen. Het slachtoffer is niet de eerste persoon die op een vervelende wijze omkomt en op een eerlijke manier aan zijn geld kwam. Houden jullie op met jullie hypocrisie. Velen van jullie zijn ook ‘snelheidsduivels’, maar jullie zijn voor jullie geluk niet in de positie van deze veroorzaker.
Anderen verwachten dat de veroorzaker de bak in moet, daar seksueel misbruikt moet worden en voor twintig jaar voor de zorg van de familie moet opdraaien. Na so unu ati bita? Tide na en, wan dey a kan de yu ooktu. Hoe gaat iemand die opgesloten is voor anderen kunnen verzorgen? Denk logisch en als het jouw familie was zou je het hem ook toewensen dat hij in cel 4 wordt verkracht of geboe**?
Of iemand opgesloten moet worden is gelukkig niet de bevoegdheid van ongeschoolde mensen, maar van mensen en autoriteiten die speciaal daarvoor opgeleid zijn. Er zijn algemeen geldende regels, die vervat zijn in de Surinaamse Grondwet en eenieder dient zich daaraan te onderwerpen. Zelfs mensen die het beter moeten weten, maken zich schuldig aan die sensatie op Facebook. Advocaten stellen ter discussie waarom politie-inspecteurs zich naar de aanrijding begeven hebben. En wekken de indruk dat politie de veroorzaker in bescherming tracht te nemen. Deskundigen laten door emoties en verbitterdheid leiden en uiten zich op een ondeskundige manier op social media. Deskundigen dienen hun kanalen te kennen om op een gestructureerde manier via gerenommeerde media de samenleving te bereiken. Doe minder aandachtsgeil op social media. Dat politieagenten, met name inspecteurs mee kunnen werken aan het beïnvloeden van een onderzoek is geen nieuwigheid, maar als deskundige is het raadzaam dat u geen sensatie uitlokt daarmee. U kent de kanalen waar u aan de bel kunt trekken. Het zou ook gepast zijn dat in gevallen, waarbij inspecteurs in uw eigen kringen, onterecht veroorzakers in bescherming hebben genomen en de slachtoffers juist voor veroorzakers uitmaakten, u ook uw stem had laten horen. Hypocrisie, verbitterdheid, oneerlijkheid, partijdigheid en sensatie zullen Suriname niet voorruit brengen.
Bestuurders van voertuigen op u rust ook een verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een veilige situatie in het verkeer. Ik snap dat er momenten zullen zijn dat u zich snel over de weg wilt verplaatsen, maar houdt rekening met anderen. Ook aan de andere weggebruikers doe ik een oproep, want ook de voetgangers maken soms brokken. Bestuurders wees extra voorzichtig bij het naderen van andere weggebruikers. Laten wij ook afremmen, in plaats van gas blijven geven en toeteren. Het maakt niet uit of u voorrang heeft. Want om iemand dood te rijden is niet iets waarop u trots kan wezen, ongeacht wie de veroorzaker is. Het wordt tijd dat er meer campagnes op touw worden gezet, als wij minder ongelukken willen. Verzekeringsmaatschappijen en overheid toon ook uw maatschappelijke verantwoordelijkheid.