De verdediging van de 22-jarige man (O.W.) die terechtstaat voor het seksueel misbruiken van meer dan 10 jongens tussen 4 en 9 jaar in een oppashuis, heeft de rechter gevraagd hem vrij te spreken en hem de gelegenheid te geven zich psychologisch te laten begeleiden.
Hij heeft via zijn advocaat laten weten bereid te zijn zelf daar te betalen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in maart een celstraf van 15 jaar tegen hem geëist voor de gevallen die zich in 2021 en 2022 hebben voorgedaan.
Advocaat Therèse Roos heeft op dinsdag 21 mei 2024 namens haar collega Shefani Amirkhan de dupliek gepresenteerd. De raadsvrouw vroeg daarbij om O.W. te laten begeleiden in plaats van hem de relatief hoge straf op te leggen. De verdediging is van mening dat de vervolging het wettig en overtuigend bewijs niet heeft gepresenteerd voor wat betreft seksueel misbruik dat is aangehaald. Met verwijzing naar de bevindingen van de arts zei de advocaat dat er geen letsels zijn geconstateerd. Reagerend op de stellingen van het OM zei Roos dat de wet voorschrijft waaruit het bewijs moet bestaan en dat, indien dat ontbreekt we ons niet in bochten moeten wringen, omdat iemand kosten wat het kost moet worden beschuldigd.
De verdediging is bovendien van mening dat het zonder meer opsluiten van de beklaagde geen oplossing met zich meebrengt. De raadsvrouw vroeg aan de rechter rekening te houden met de jonge leeftijd van de verdachte, het feit dat hij voor het eerst in aanraking is gekomen met justitie en het feit dat de voor hem noodzakelijke professionele begeleiding niet beschikbaar is in de strafinrichting. Ze vroeg ook aandacht voor het feit dat hij gebukt gaat onder stress. Net als in het pleidooi is opnieuw aan de rechter gevraagd om niet mee te gaan met het strafvoorstel van de aanklager. De rechter heeft na het aanhoren van de argumenten van zowel de vervolging als de verdediging besloten om volgende maand een uitspraak te doen, nadat O.W. de gelegenheid tot het voeren van een laatste woord heeft gehad.
OM: ‘DIT IS ZEER ERNSTIG’
Bij depresentatie van de bewijsmiddelen begin maart heeft de aanklager verklaringen voorgelezen van slachtoffers, getuigen en ouders van de slachtoffers. De medische dossiers, waaronder psychologische rapporten, zijn toegevoegd aan het strafdossier. Er is vastgesteld dat er bij alle slachtoffers sprake is van structurele geestelijke schade, waaronder posttraumatische symptomen die heel lang kunnen aanhouden. Het requisitoir aan met de kanttekening: ‘Dit is een zeer, zeer, zeer ernstige situatie’.
De kinderen zijn misbruikt in een opvanghuis. Hoewel de verdachte er niet werkte, had hij daar een kamer en woonde op het adres. Uit het politieonderzoek is gebleken dat hij de kinderen regelmatig naar zijn kamer lokte om computerspelletjes te spelen en toonde hen pornografische beelden. O.W. heeft op die manier zeker 10 kinderen misbruikt. Bij sommige van de kinderen gebeurde het maar een keer, terwijl anderen enkele jaren slachtoffer zijn geweest. Hij misbruikte ze anaal, kwam met zijn mond aan hun geslachtsdeel en liet de jongens hetzelfde bij hem doen. De man schroomde er niet voor om seksspeeltjes erbij te halen.
Het OM noemde het ook extreem bizar dat hij de verdachte enkele kinderen liet toekijken hoe hij anderen misbruikte, wetende dat hetzelfde hun later ook zou overkomen. Geëmotioneerde familieleden van de slachtoffers lieten hun tranen de vrije loop toen de details uit het strafdossier werden voorgelezen.
De aanklager betreurde het dat de slachtoffers niet veilig waren in wat een voor hun beschermde omgeving had moeten zijn. Ook heeft de vervolging geconstateerd dat de beklaagde alleen aan zijn eigen gevoel heeft gedacht en geen ogenblik heeft stilgestaan bij het leed dat hij veroorzaakte. De aanklager merkte op dat de voorgestelde straf van 15 jaar niets is in vergelijking met het leed dat hij bij de kinderen en hun familie heeft aangericht.