Het personeel van de Esther Stichting heeft al wekenlang te kampen met structurele problemen, maar tot op heden blijft een duurzame oplossing uit. Ondanks gesprekken met het ministerie en andere betrokken instanties, is de situatie ongewijzigd.
De medewerkers van de Esther Stichting hebben op 17 maart 2025 het werk gedeeltelijk neergelegd uit onvrede over aanhoudende misstanden binnen de instelling. De Bond Voor Alle Werkers (BVAW), onder leiding van J. Mac Intosh, heeft het voortouw genomen in de arbeidsacties en bereikt dat het personeel voorlopig de ochtenddiensten blijft draaien, uit solidariteit met de bewoners van de instelling.
De aansluiting van het personeel bij de BVAW vond vorig jaar plaats, nadat eerdere noodkreten onbeantwoord bleven. Sindsdien probeert de bond structurele verbeteringen te bewerkstelligen. Tijdens een overleg op 19 maart tussen de BVAW, het bestuur van de stichting en de presidentiële commissie onder leiding van dhr. Pultoo, zijn afspraken gemaakt. Minister I. Pané van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SOZAVO) was hierbij aanwezig. Eén van de voorstellen was het toekennen van een voorschot op de openstaande vergoedingen – zoals overwerk-, middag- en nachtpremies – waarvoor medewerkers al meer dan vijf jaar in aanmerking komen, maar die nooit zijn uitbetaald.
Het personeel gaf aan bereid te zijn de middag-, nacht- en weekenddiensten te hervatten, mits er zicht kwam op concrete tegemoetkomingen. Partijen kwamen overeen om een gezamenlijke commissie op te richten waarin de presidentiële commissie, het ministerie, de BVAW en het stichtingsbestuur vertegenwoordigd zouden zijn. Deze commissie zou zich richten op het oplossen van de structurele knelpunten.
Tot frustratie van de bond bleef de installatie van deze commissie echter uit. Op 25 maart heeft de BVAW daarom een officiële lijst met problemen aan minister Pané gestuurd, met kopieën aan onder andere de president, vicepresident en het stichtingsbestuur.
De BVAW stelt dat hun inzet wordt genegeerd en dat medewerkers worden geïntimideerd met ontslagdreiging. Ook zouden er pogingen zijn om de legitimiteit van de bond te ondermijnen, omdat deze niet officieel erkend zou zijn. Een eerder gedaan voorstel om de medewerkers een voorschot van minder dan SRD 250.000,- toe te kennen op hun achterstallige vergoedingen, is tot nu toe afgewezen.
Structurele problemen binnen de Esther Stichting
Volgens de bond gaat het onder andere om de volgende knelpunten:
– Chronisch personeelstekort: op een formatie van meer dan 110 medewerkers zijn er minder dan 40 actief.
– Achterstallige betaling van middag-, wacht- en overwerkvergoedingen van meer dan vijf jaar.
– Selectieve uitbetaling van kledingtoelagen.
– Geen uitbetaling van gratificaties.
– Onveilige werkomstandigheden.
– Slecht onderhouden terrein en gebrek aan schoonmaakmiddelen.
– Ontbrekende administratieve apparatuur.
– Parttimers werken voltijds voor SRD 3.000,- per maand, zonder perspectief op overname.
– Geen aanpassing van FISO-loon voor sommige medewerkers in januari.
De BVAW benadrukt dat het oplossen van deze problemen geen onmogelijke taak is, maar vraagt om politieke wil en bestuurlijke daadkracht. “Het gaat om mensen die zich ondanks een karig loon blijven inzetten voor kwetsbare bewoners. Zij verdienen erkenning, geen dreigementen,” stelt het bestuur van de bond.
De BVAW roept de minister van SOZAVO, de vicepresident, de president en alle verantwoordelijke instanties op om leiderschap te tonen en spoedig werk te maken van een duurzame oplossing voor de problemen binnen de Esther Stichting.