“Er is eigenlijk economisch niets gebeurd dat misschien zou kunnen leiden tot de stijging van de koers. Het is heel vreemd, want er is niets anders gebeurd met de economie in Suriname of met de wereldeconomie”, zegt lid Arun Hindori van het platform op de dagelijkse stijging van de koers van valuta.
Niet lang terug was er sprake van een stabiele koers die lag tussen de 20 en 22 voor de USD en Euro, maar de laatste twee tot drie weken is de koers dagelijks aan het stijgen. Hindori kan niet uitleggen waarom precies de koers de laatste twee tot drie weken steeds aan het stijgen is. Het kan volgens hem niet alleen aan een factor liggen die voor de stijging zorgt. “Het zijn een aantal factoren die zorgen voor de stijging van de koers, maar het is heel moeilijk om een reden aan te geven.”
Door het platform wordt er nu gefocust op de maatregelen, zoals de retentieregeling en interventie van de regering op de markt, die voor de koersstabilisatie moet zorgen. Deze maatregelen zijn nog niet ingegaan. De voorzitter van het platform is bezig met de voorstellen en deze zullen binnenkort gepresenteerd worden aan de president. “Hopelijk worden de maatregelen goedgekeurd en zo snel mogelijk geïmplementeerd. Hopelijk blijft de koers dan op een niveau.” Hij kan niet garanderen dat met deze maatregelen de koers omlaag zal gaan. “Ons eerste uitgangspunt is om de koers te stabiliseren en als het omlaag gaat, dan is het wel heel fijn.”
Hindori meent dat samen met deze maatregelen ook rust en vertrouwen gecreëerd moet worden op de markt om de koers te kunnen beheersen. “Als er rust en vertrouwen is, dan zal de burger niet elke maand op zoek gaan naar valuta’s om deze op te potten.”