Er is veel werk aan de winkel voor de politie, omdat het veiligheidsgevoel van de burgers enorm is aangetast. De opvolger van korpschef Roberto Prade heeft daarom veel werk te verrichten. Volgens NDP-parlementariër Ebu Jones moet de opvolger erop toezien dat de politie haar werk naar behoren doet. De bereidwilligheid om op te treden, de criminaliteit in te dammen, de verruwing aan te pakken en de beheersing van Covid-19 zijn allemaal punten waarop de nieuwe korpschef moet toezien dat die worden aangepakt.
Jones verwijst naar de actuele
Covid-19-situatie, waarbij de handhaving van aangekondigde maatregelen te wensen overlaat. Zo heeft de politie bij verschillende grote feesten aan de pers meegedeeld dat zij niet op de hoogte was van het evenement. “In Kwatta, te Moengoe en in het Flamboyantpark zijn er grote evenementen geweest. Als 2.000 mensen weten dat er een feest is in Moengo, hoe kan de politie dat niet weten”, stelt Jones. Er is op steenworp afstand een feest in het Flamboyantpark geweest. De parlementariër vraagt zich af of de politie het geluid niet heeft gehoord. “En als ze dan zegt dat ze pas om twee uur in de ochtend heeft kunnen optreden, snap ik het niet meer”, aldus Jones.
Ook de burgers schuldig
De parlementariër benadrukt dat het niet alleen de organisatoren van evenementen zijn die zich schuldig maken aan de overtredingen, maar dat de burgers die naar deze feesten gaan, net zo schuldig zijn. Jones: “De organisatoren zijn pas succesvol als die samenleving er naartoe gaat. Dus de samenleving moet ook haar eigen verantwoordelijkheid nemen. Dan zijn we een stukje verder.”
Geen discussie over politiek
Jones wil geen discussie voeren over politiek-gelieerde personen die de feesten organiseren. Hij wil de discussie zuiver houden: het zijn burgers die regels hebben overtreden. “Laten we ons dus niet focussen op personen, maar op het principe. Dat principe is dat we in een pandemie zitten en we hebben als samenleving besloten om regels vast te stellen waarbij het feesten beperkt wordt.”