Vandaag beginnen wij bij Key News vooruit te kijken naar het FIFA-wereldkampioenschap 2022 voor mannen dat op 20 november in Qatar begint.In groep F zitten : 1 België (2) 2. Kroatië (12) 3. Canada (41) 4. Marokko (22)
Nu of nooit dat is wat veel fans van de erg getalenteerde nationale selectie van België denken. Een groot deel van de gouden generatie van het land – vier jaar geleden werd nog de halve finale gehaald – hikt tegen het einde van de actieve voetbalcarrière aan en is Qatar dus de laatste kans om de hoogste prijs te winnen. Deze omstandigheid wordt een belangrijk deel van de verhaallijn in Groep F van het WK. want ook bij Kroatië staat er tenminste één grootheid op het punt te vertrekken uit het internationaal, landen voetbal. Meester middenvelder Luca Modric, de aanvoerder en leider van Kroatië, is 37 jaar en heeft al aangegeven dat het zijn laatste WK eindronde wordt. Vier jaar geleden, in Rusland, lukte het, het relatief kleine Kroatië (bevolking ruim 4.1 miljoen) bijna om de wereldtitel te pakken. In de finale werd verloren van Frankrijk (4-2). In elk geval worden het België en Kroatië die in Groep F de dienst zullen uitmaken.
België heeft lang de ranglijst van de FIFA aangevoerd en staat nu tweede, achter Brazilië. Niet vreemd, de Belgen beschikken al bijna 10 jaar over een fantastische groep internationals, met wereldtoppers die in dienst zijn van de grootste clubs in de wereld. De resultaten zijn sindsdien ook bovengemiddeld, maar er is nog nooit een hoofdprijs binnengehaald. De eis van de fans voor een grote prijs is ongetwijfeld onderdeel van de ambities tijdens de groepsfase. België moet eerste kunnen worden, hoewel eindigen als tweede, achter Kroatië, ook geen schande zou mogen zijn.
Het maakt in Groep F eigenlijk niet uit wie op nummer één of twee eindigt. Dat komt door de koppeling aan Groep E, waar Duitsland en Spanje waarschijnlijk de nummers één en twee worden. De eerste echte grote uitdaging komt voor de Belgen dus in de achtste finale, tegen Duitsland of Spanje, waarschijnlijk.
Kroatië zit in hetzelfde bootje. Een ontmoeting tegen Spanje of Duitsland als prijs voor het halen van de achtste finale. De vraag is of deze groep internationals van Kroatië in staat is de topprestatie van 2018, de finale bereiken, te herhalen. Hun sterspeler en aanvoerder Luca Modric heeft, in elk geval, weer de sublieme vorm van vier jaar geleden die hem de prijs voor beste voetballer van het WK en ook de Gouden Bal, later dat jaar, opleverde. Of de rest van de groep ook naar het hoogste niveau kan gaan is de eigenlijke vraag. Kroatië wordt (theoretisch) nummer één of twee in Groep F en dat gaan ongetwijfeld een interessante ontmoeting, tegen Spanje of Duitsland, opleveren in de achtste finale.
Fans van Canada en Marokko zullen zelf ook wel nuchter genoeg zijn om te beseffen dat hun kansen om de knock-out fase te halen, niet erg groot zijn. Voor Surinames Concacaf broeder, Canada, is het de eerste keer sinds 1986 dat er weer een WK eindronde is gehaald. Staan op Qatar 2022 is voor de FIFA nummer 41 al een grote prestatie. En helemaal kansloos is Canada niet. Zij hebben tenminste één ster, Alphonso Davies, de watervlugge linker vleugelspeler van Bayern München. Daarnaast heeft Canada aanvaller Jonathan David, aanvaller bij het Franse Lille. David speelt dit seizoen weer sterk en scoort daarbij ook regelmatig. Hij kan met twee of drie doelpunten al een wereld van verschil betekenen.
Maar, Marokko moet mogelijk serieuzer genomen worden dan Canada. De Marokkaanse nationale selectie beschikt over een generatie spelers met daartussen een paar echte wereldtoppers. Er wordt voor de nationale ploeg dankbaar gebruikgemaakt van de Marokkaanse diaspora, in Frankrijk, Nederland, Spanje, België en Duitsland. Nederlanders Hakim Zyech en Noussair Mazrauoi, beiden met een verleden bij Ajax, zijn twee van de bekende top krachten bij Marokko. Een andere is zeker de in Spanje geboren en bij Real Madrid opgegroeide Achraf Hakimi, rechtervleugel speler bij Paris Saint Germain. Maar ook Youssef En-Nesyri, spits van Sevilla in Spanje, die dit seizoen weliswaar minder presteert bij zijn club, kan een belangrijke rol spelen bij Marokko. De Marokkanen hebben in aantal niet wat Duitsland of Spanje hebben aan talenten, maar ze hebben wel genoeg om te verrassen.
1930 Uruguay
1950 Brazilië
1962 Chili
1970 Mexico
1978 Argentinië
1986 (Mexico, nadat Colombia faalde en de organisatie teruggaf aan FIFA)
2010 Brazilië