De verschillende vakbonden in de zorgsector hebben zaterdag na hun congres de minister van Volksgezondheid de oorlog verklaard.
De oorlog zou gaan om een uitspraak die de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, mogelijk zou hebben gedaan tijdens een vergadering met de bond van streekziekenhuis Nickerie, MMC. De minister zou volgens de bonden hebben aangegeven dat als men niet tevreden is met de koopkrachtversterking geboden door de overheid, men dan met ontslag mag gaan. Deze uitspraak is dus niet in goede aarde gevallen bij de zorgsector.
De redactie van Key News heeft de minister om een reactie gevraagd. Ramadhin: Ik wacht rustig de brief af, alvorens ik een reactie ga geven. Maar er gaat zeker een reactie komen. De ziekenhuisbonden die zaterdag in congres waren hebben unaniem besloten dat zij een brief zullen richten naar de minister waar zij opheldering vragen over deze uitspraak. Lloyd Pool, bondsvoorzitter van het Academisch Ziekenhuis zegt duidelijk dat mocht de minister werkelijk de uitspraak hebben gedaan, hij zijn woorden terug moet nemen. “Het is een zeer onverantwoordelijke uitspraak. Het kan niet. Je kan mensen die zich inzetten om mensenlevens te redden niet zo behandelen”, merkt Pool op.
Eerder deze maand heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt dat zij aan drie overheidsziekenhuizen een overbruggingstarief zullen uitkeren. Deze extra toelagen zouden het zorgpersoneel moeten weerhouden om weg te trekken uit de zorgsector. Suriname kampt al geruime tijd met ‘brain drain’. Gespecialiseerde krachten trekken weg naar andere landen om daar hun geluk te zoeken. Hierdoor wordt de druk veel hoger voor het personeel dat wel verkiest om te blijven in Suriname. Vele verpleegkundigen hebben vele malen via de bonden aangegeven dat de waardering die zij krijgen niet genoeg is, vooral met de stijgende kosten door onder andere de fluctuerende koers.
De extra toelagen worden voor nu uitgekeerd aan zorgmedewerkers van bijvoorbeeld de Intensive Care Units, de operatiekamers, de afdelingen Spoedeisende Hulp, de Neonatale Intensive Care Unit, het Radiotherapeutisch Centrum en het Medisch Microbiologisch Laboratorium. “We zijn blij dat een groep extra toelagen krijgt, maar hoe staat het met de rest. En behalve de drie overheidsziekenhuizen, moeten de andere ziekenhuizen ook meegenomen worden”, is de mening van Pool.