Minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, heeft aangegeven dat er nog weinig informatie beschikbaar is over de drie Surinaamse bedrijven die recent zijn getroffen door Amerikaanse sancties.
Deze bedrijven – Strong Roots Provider, Glazing Future Management en Engen Management – zijn doelwit geworden van sancties die door de Verenigde Staten zijn opgelegd vanwege hun handelsrelaties met de Iraanse oliesector.
De sancties maken deel uit van de bredere Amerikaanse maatregelen tegen Iran, die werden aangescherpt na de aanval van Iran op Israël op 1 oktober 2024. Tijdens die aanval werden ongeveer 180 raketten op Israël afgevuurd. Als vergelding heeft de VS nieuwe strafmaatregelen aangekondigd tegen de Iraanse oliesector en buitenlandse bedrijven die betrokken zijn bij de handel en het transport van Iraanse olie en aardolieproducten. Dit omvat dus ook de drie Surinaamse bedrijven.
Ramdin liet weten dat het ministerie nog bezig is met het verzamelen van gegevens over de Surinaamse bedrijven die door de sancties worden geraakt. “De bedrijven zijn in Suriname geregistreerd, maar het is vooralsnog onduidelijk hoe diep hun banden met Iran gaan en wat de exacte aard van hun handelsactiviteiten is.” Volgens de bewindsman moet er nog veel worden uitgezocht voordat er concrete uitspraken gedaan kunnen worden over de gevolgen voor Suriname en de betrokken bedrijven.
De Verenigde Staten hebben de sancties opgelegd in het kader van de Stop Harboring Iranian Petroleum Act. Deze wet, onderdeel van de Amerikaanse Emergency Supplemental Appropriations Act voor het begrotingsjaar 2024, stelt buitenlandse bedrijven die handelen in Iraanse olie of aardolieproducten bloot aan sancties. Deze strafmaatregelen blokkeren de toegang van deze bedrijven tot het Amerikaanse financiële systeem en verbieden Amerikaanse bedrijven en burgers om zaken met hen te doen.
Naast de sancties tegen Surinaamse bedrijven, worden ook bedrijven in India, Maleisië en Hongkong getroffen, omdat zij naar verluidt betrokken zijn bij de verkoop en het transport van Iraanse olie. Volgens de Amerikaanse autoriteiten fungeert Engen Management, een van de drie Surinaamse bedrijven, als commercieel manager van een andere onderneming die het transport van Iraanse olie verzorgt.
De economische impact van de sancties op Suriname is nog onzeker. Ramdin benadrukte dat zijn ministerie de situatie nauwlettend in de gaten houdt en dat er eerst meer informatie verzameld moet worden voordat er verdere stappen kunnen worden ondernomen. De overheid is momenteel bezig de mogelijke gevolgen voor de Surinaamse economie en het imago van de betrokken bedrijven te onderzoeken.
Hoewel energiezaken vaak gevoelig liggen, omdat het beperken van de oliehandel wereldwijd invloed kan hebben op de grondstofprijzen, zijn de Amerikaanse sancties bedoeld om druk uit te oefenen op Iran en de bedrijven die helpen bij het faciliteren van de handel in Iraanse olie. Dit kan echter ook bredere geopolitieke en economische gevolgen hebben voor landen zoals Suriname, die betrokken zijn bij deze internationale handelsnetwerken.