Bij een forensisch onderzoek moeten er bepaalde procedures gevolgd worden, zodat na reconstructieonderzoek de waarheidsvinding kan weergeven wat er gebeurde, wie betrokken was, wie aansprakelijk is en hoe erger kan worden voorkomen.
Een forensisch onderzoek naar het geval van 26 augustus, waarbij een vrachtwagen met cement en een chemische stof in het stuwmeer belandde bij de aanmeerplaats van het dorp Guyaba Kampoe, is urgent. “Maanden geleden, toen vermoedelijk een boot met een chemisch spul was gekapseisd in het stuwmeer, werden er al adviezen gegeven aan de DNA en regeerders hoe om te gaan met milieu calamiteiten.”
“De urgentie werd toen helaas niet door alle gezagsdragers serieus genomen”, zegt prof. dr. Max Huisden, coördinator milieuwetenschappen en laboratoriumhoofd te AdeKUS. Gelukkig dat er vergaande afspraken zijn met de Minister van ROM en Leerstoel Milieuwetenschappen AdeKUS om dit gedegen aan te pakken en ook is de Minister van NH via het Waterplatform eerder op de urgentie gewezen.
Huisden, die namens de Groene NGO’s de huidige kwestie wederom onder de aandacht van ook het publiek brengt, is tevens voorzitter van Suriname Alliance For the Environment (SAFE), het Waterforum Suriname (WFS), lid van het Waterplatform van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en lid van de presidentiële commissie integraal waterbeheer.
Het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) zijn bezig met onderzoekingen in het gebied, maar deze hebben niet plaatsgevonden conform forensische standaarden waardoor reconstructie en waarheidsvinding bemoeilijkt wordt. Huisden meent dat Suriname wel de expertise heeft om zo een forensisch onderzoek te doen.
Vermoedelijk zat er toen gevaarlijk spul in de boot en nu ook in de vrachtwagen. Dit zijn slechts enkele gevallen die aan het licht zijn gekomen, maar onze gezondheid, ons milieu en biodiversiteit worden met het onverantwoord gebruik van dergelijk spul dagelijks ondermijnd. Huisden benadrukt dat cyanide niet gebruikt zou mogen worden in de kleinschalige goudsector; “dat is ongeoorloofd”.
Dit spul moet onder strikt gereguleerde omstandigheden gebruikt worden en dat is mogelijk in de grootschalige sector waarbij certificering en strikte controle aan de orde zijn. “Velen in de kleinschalige sector zijn niet bekwaam genoeg om verantwoordelijk met dergelijk spul om te gaan en toezicht en gedegen handhaving ontbreken. Zie maar hoe men ook met kwik binnen deze sector ons land moedwillig vernietigt”. Huisden zegt dat de Groene NGO’s ervoor zullen blijven pleiten dat onze natuur, ons milieu, rijke biodiversiteit, de grootste schatten van Suriname worden veilig gesteld en beschermd.