Naast het aanpakken van de acute problemen in het onderwijs, bereidt de regering-Simons/Rusland een structurele herziening van het onderwijssysteem voor, toegespitst op de eisen van de 21ste eeuw.
President Jennifer Geerlings-Simons gaf donderdag 24 juli aan dat de huidige onderwijssituatie om directe maatregelen vraagt, maar dat de regering daarnaast ook inzet op een fundamentele herstructurering van het onderwijssysteem. “De acute fase is het oplossen van de problemen, maar daarnaast moeten we ons onderwijs gaan afstemmen op deze eeuw”, aldus het staatshoofd.
Volgens de president is het ontwikkelen van toekomstbestendig onderwijsbeleid geen exclusieve taak van het ministerie van Onderwijs. “Wat het onderwijs in Suriname moet zijn, is een beslissing van Suriname. We gaan dat niet vanuit een kantoor bepalen, maar daar breed over discussiëren met de samenleving”, stelde zij.
De regering wil bij dit traject ook leren van landen die in de afgelopen decennia successen hebben geboekt met onderwijsvernieuwing. Daarbij moet Suriname vooral nagaan welke richting het land zelf op wil gaan in termen van nationale ontwikkeling.
Een belangrijk uitgangspunt in het beleid blijft volgens Geerlings-Simons de toegankelijkheid van onderwijs voor álle kinderen. “Dat vraagstuk moet op korte termijn opgelost worden. Tegelijkertijd moet het ministerie een brede beleidsbasis leggen voor de langere termijn”.
De herstructurering zal ook inhouden dat opleidingen op alle niveaus – van lager tot hoger beroepsonderwijs – beter worden afgestemd op sectoren met toekomstperspectief, zoals olie en gas, landbouw en toerisme. Volgens de president moet de uitvoering van bestaande plannen in een hogere versnelling en is hiervoor reeds een speciaal overheidsprogramma in voorbereiding.