De retentieregeling van 35 procent gaat per vandaag in. Deze maatregel moet de druk op de USD doen afnemen. Dat vermeldt president Chandrikapersad Santokhi op zijn officiële Facebook-pagina.
Santokhi zegt verder dat de wisselkoersen ook hem ernstige zorgen baren en geeft aan dat er gesprekken gevoerd zijn met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en andere actoren binnen de financiële sector. De retentieregeling houdt in dat alle exporteurs alle valuta via lokale banken terug in het land moeten brengen.
Daarvan moet 35 procent van alle exportvaluta beschikbaar zijn voor de lokale banken. Hierdoor zullen inkomsten uit diverse sectoren direct beschikbaar zijn voor het bankwezen. Dat er plannen waren om de retentieregeling in te zetten, was overigens begin september al bekendgemaakt. Echter, toen was niet specifiek aangegeven op welke dag die in zou gaan.
De beschikbare valuta zal dan worden ingezet voor oliemaatschappijen en importeurs die moeten voorzien in de eerste levensbehoeften. De retentieregeling zal dus niet alleen gelden voor de goudsector, maar alle sectoren moeten hieraan bijdragen. Santokhi, die vorige week woensdag is vertrokken naar Washington D.C., heeft ook gesprekken gevoerd met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om het programma dat is uitgezet voor Suriname te herzien. “Ik heb tot nu toe gesprekken gevoerd met onder andere het IMF, de IDB en de secretaris-generaal van de OAS. Het IMF heeft inmiddels ingestemd om te starten met heronderhandelingen over het herstelprogramma, dat door de economische ontwikkelingen in de wereld niet haalbaar is.”
Vorig jaar maakte de overheid al gebruik van de retentiemaatregel om zo vreemde valuta vrij te maken voor de nodige importen. Daarna is de koers marktconform gemaakt en is met het IMF en de CBvS afgesproken om geen valuta-interventies meer te plegen. Deze mogen pas bij hoge uitzondering, na afstemming ingevoerd worden. Het IMF heeft toen de Openmarkt Operatie (OMO) voorgesteld. Deze zijn termijndeposito’s of Centrale bankpapieren, die wekelijks via veiling aan de markt aangeboden werden om zo geld af te romen uit de samenleving. Er is heel veel contant geld in omloop en met het afromen van het geld middels de OMO’s had men de hoop om de koers te kunnen stabiliseren. Echter, de OMO’s hebben niet gewerkt, geeft de regering uiteindelijk toe.
Sinds het inzetten van de OMO’s zijn de koersen niet gestabiliseerd zoals men hand gehoopt, integendeel is de koers van SRD 21 naar SRD 28 gegaan. De CBvS heeft tijdens een persconferentie aangegeven dat de koers niet omhoog moest gaan. De CBvS-governor heeft toen aangegeven dat valuta voor meer werd aangeboden dan zou moeten.