Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) zegt dat het rond de USD 1 miljard heeft beraamd voor zijn klimaatplan. “Het zal zeker meer worden en naar gelang zullen wij ook aanpassen”, zegt ROM-minister, Silvano Tjong Ahin.
Volgens Tjong Ahin is het moeilijk de schade te voorspellen en een schatting te maken hoeveel Suriname zou moeten begroten om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. “Wat wij nu bezig zijn te doen, is een nationaal adaptatieplan en een nationaal mitigatieplan bij elkaar te brengen en deze tot een klimaatplan te brengen”, zegt Tjong Ahin.
Hierbij hoort ook een investeringsplan en is er aangegeven wat Suriname zou willen uitvoeren in de komende tien jaar. Daar komt de USD 1 miljard dat begroot is. Als deze rond is, is het de bedoeling dat er discussie hierover wordt gevoerd en ook de samenleving erbij te betrekken.
“Begin volgend jaar zullen wij dus ons eigen Surinaams klimaatakkoord en ook het investeringsprogramma hebben en die aan de verschillende actoren voorleggen.” De stakeholders in deze zijn de private sector, overheid, de ngo’s maar ook de donoren. We zullen alle stakeholders vragen hoe zijn daarin willen bijdragen, want het vechten tegen klimaatverandering is niet alleen een aangelegenheid van de overheid, merkt Tjong Ahin op.
Hij zegt dat die USD 1 miljard niet toereikend zal zijn, maar het is alvast een begin. Er moet ook gekeken worden naar het versterken van de capaciteiten en hij kijkt vooral naar realistisch uitvoerbare plannen binnen het plan.
Er is goed overleg geweest tijdens de Caricom Staatshoofdenvergadering met de milieuministers uit het Caribisch gebied. Ook Tjong Ahin participeerde daarin als milieuminister van Suriname en er zijn vooral technische gesprekken gevoerd.
Net als Suriname zijn vele milieuministers het unaniem eens met de standpunten die zijn ingenomen met betrekking tot klimaatverandering en hoe de andere landen die eigenlijk voor de gevolgen van klimaatverandering hebben gezorgd omgaan met de nieuwe natuurlijke hulpbronnen van landen zoals Guyana en Suriname.
De minister geeft toe dat klimaatverandering niet echt leeft bij de samenleving. Er moet echter belangstelling van beide kanten komen. “We merken zelf bij een internationale conferentie hoe hoog de belangstelling is ten opzichte van een nationale conferentie”, zegt Tjong Ahin. Maar als onderdeel van het plan zal de overheid ook daaraan werken en moet zij ook met de pers samenzitten en een training aanbieden hoe de pers klimaatverandering kan verslaan naar de samenleving toe.