Het salaris van een groot deel van de ambtenaren is niet gegarandeerd. Bij de ministeries van Juspol, Ezoti, Onderwijs, TCT en ROM is er zwaar geknipt in de begroting voor onder andere de lonen en salarissen”, zei DNA-lid Stephen Tsang maandag in het parlement.
Hij haalde aan dat voor het ministerie van Justitie en Politie voor lonen en salarissen er ruim SRD 7.4 miljard nodig is, maar er is slechts 1.5 miljard begroot. “Gaan de politie, brandweer en de penitentiaire ambtenaren niet worden uitbetaald worden?” Voor het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie is er SRD 276 miljoen voor lonen en salarissen nodig, maar er is SRD 64 miljoen begroot. “Hoe gaat ECD controleren zonder salaris?”
Voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is er in plaats van SRD 768 miljoen maar SRD 188, 5 miljoen begroot voor lonen en salarissen. “Gaan de leerkrachten niet uitbetaald worden?” Het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Milieu heeft ongeveer SRD 44 miljoen nodig, maar er is alleen SRD 4, 5 miljoen begroot. “Dat wil zeggen, dat 90% van de lonen en salarissen niet is gegarandeerd.” Het ministerie van Technologie, Communicatie en Toerisme zal alleen SRD 138 miljoen krijgen voor lonen en salarissen, terwijl er SRD 593 miljoen ervoor nodig is.
Hij zei dat door deze bezuiniging al deze ministeries niet in staat zullen zijn om de lonen en salarissen van de ambtenaren te betalen. “Met andere woorden, ze gaan niet kunnen functioneren. Laat staan beleid maken. Niet eens het minimale is opgebracht.”
Hij stelde enkele kritische vragen: Gaan deze ministeries worden opgedoekt? Of is het een voorbode van massa ontslagen bij deze ministeries? Is het de bedoeling dat bij deze ministeries de ambtenaren worden afgevloeid in het kader van de public sector reform? Waarom zou je anders de lonen en salarissen niet volledig opbrengen op de begroting?
Tsang haalde aan dat het er op lijkt dat het weer een creatieve manier is van de regering om de overheidsuitgaven lager te doen lijken dan ze in werkelijkheid zijn. “Als ik alleen het tekort aan lonen en salarissen in de begroting bij die bovengenoemde ministeries optel, dan kom ik op SRD 7.4 miljard dat te weinig is opgebracht.”
Volgens zijn berekening is er een begrotingstekort van 27 procent. “Als ik het totaal van leningen van SRD 17 miljard weghaal van de middelen en ik voeg alleen het gat van 7.4 miljard toe van de lonen en salarissen bij de uitgaven, dan kom ik al op een begrotingstekort van maar liefst SRD 26.6 miljard. En dan heb ik de overige verplichtingen nog niet eens meegenomen. De BBP van 2023 is SRD 99.2 miljard. Dus het begrotingstekort is bijna 27% van het BBP. Dat is heel wat anders dan die 3 of 4% die de regering ons voorhoudt.”
Hij voegde ook aan dat als de tranches van het IMF niet doorkomen, dan gaat het tekort met nog 1/3 omhoog. “Deze begroting is heel erg onrealistisch en onverantwoord.”