De integratie van de Sustainable Development Goals (SDG’s) in het nationale beleid stond centraal tijdens een workshop die donderdag 10 april plaatsvond in de vergaderzaal van De Nationale Assemblée (DNA).
Het evenement werd georganiseerd door DNA in samenwerking met het SDG Platform Suriname en bracht parlementariërs, beleidsmakers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties samen.
DNA-voorzitter Marinus Bee lichtte toe hoe het parlement reeds bijdraagt aan de realisatie van de SDG’s, met name SDG 8: ‘Eerlijke werkgelegenheid en economische groei’. Hij noemde een reeks aangenomen wetten die hieraan bijdragen, waaronder de Wet Werkvergunning Vreemdelingen, Arbeidswet 1963 en de Wet Gelijke Behandeling Arbeid. Bee benadrukte dat er ook nog milieugerelateerde wetgeving op de parlementaire agenda staat.
Duurzame samenwerking en verantwoordingsplicht
Volgens Jacintha Jong-A-Lock-Dundas, voorzitter van het SDG Platform, is deze workshop het begin van een duurzame samenwerking tussen het platform en DNA. “We streven naar een effectieve bijdrage aan het nationale beleid en willen de verantwoordingsplicht van het parlement naar de samenleving versterken,” aldus Jong-A-Lock-Dundas.
Ook Elizabeth Bradley, voorzitter van de SDG-landelijke commissie, onderstreepte de cruciale rol van het parlement. “De SDG’s zijn geen abstracte concepten, maar concrete doelen die richting geven aan een rechtvaardige en duurzame samenleving. Een goed geïnformeerd parlement is onmisbaar in dit proces.”
Focus op de vijf P’s
Tijdens de workshop ontvingen DNA-leden publicaties van het United Nations Population Fund (UNFPA), die als naslagwerken in de parlementsbibliotheek zullen worden geplaatst. De sessie bood tevens ruimte voor interactie: de deelnemers werden verdeeld in groepen en presenteerden aan het einde van de middag hun inzichten over de zogenoemde ‘vijf P’s’ van duurzame ontwikkeling: People, Planet, Prosperity, Peace en Partnership.
Suriname heeft zich als VN-lidstaat gecommitteerd aan de zeventien SDG’s. De workshop diende om politieke partijen bewuster te maken van het belang van integratie van deze doelstellingen in hun programma’s en beleid.