Advocaat Serena Essed-Muntslag heeft laten doorschemeren dat het staatsbesluit grondconversie zeer nadelig is voor de staatskas.
“Ik heb de regering horen zeggen dat een van de doelen van grondconversie is om de staat enerzijds een financiële injectie te geven en anderzijds zekerheid aan mensen te bieden. De staatsraad heeft duidelijk geadviseerd om grondconversie niet via een staatsbesluit te regelen, maar de behandeling van de wet in het parlement af te wachten”, aldus de rechtsgeleerde in gesprek met ABC. President Chan Santokhi is echter voorbijgegaan aan het advies van de staatsraad, die een belangrijke instelling is binnen het staatsbestel van ons land.
Essed-Muntslag merkt op dat het vastgestelde bedrag per vierkante meter voor conversie absurd laag is. “Een vierkante meter grond is zelfs goedkoper dan een perceel van 2500 vierkante meter. Ik vraag me af of we bezig zijn met een ‘bunkopu seri’ met betrekking tot staatspercelen”, luidt de bezorgdheid van de jurist. Ze benadrukt volledig te begrijpen dat de overheid de gemeenschap tegemoet wil komen, maar het bedrag is volgens haar zo laag dat ze het gevoel krijgt dat de regering andere agenda’s heeft. “De formulering is ook zeer ongeconditioneerd. Een perceel in Paramaribo-Noord dat normaal gesproken een aantal euro’s per vierkante meter kost, kun je nu voor een appel en een ei kopen. Het uitgangspunt zou op zijn minst een bepaald percentage van de marktwaarde moeten zijn.”
Oprichting unit grondconversie
Het streven van de regering Santokhi/Brunswijk is om in de komende vier maanden al 10.000 percelen in eigendom omgezet te hebben. De wet op grondconversie was al in behandeling. Burgers met grondhuurpercelen kunnen tot 2500 vierkante meter voor SRD 25 per vierkante meter in eigendom omzetten. Er is al een grondconversie unit opgericht. Het is de bedoeling dat de grondconversie unit per 1 november operationeel is en landelijk zal opereren. Santokhi heeft aangegeven meer voortvarendheid te willen zien van het ministerie van GBB.
Politieke context en compromis binnen coalitie
De ABOP was eerst fel tegen grondconversie en eiste eerst behandeling en aanname van de conceptwet Collectieve Rechten Inheemsen en Tribale Volken. Bronnen dicht bij de coalitie hebben de redactie van Key News laten weten dat het staatsbesluit grondconversie als een compromis gezien kan worden tussen de twee grote regeringspartijen om de samenwerking in rustiger vaarwater te brengen. Voornamelijk de VHP-achterban heeft de afgelopen periode geprotesteerd tegen het functioneren van minister Dinotha Vorswijk.