Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ligt niet wakker van het vertrek van De Doksenclub uit Suriname.
“Wel, als hij zich niet aan de Surinaamse regelgeving kan houden en daarmee de hele pluimveesector in gevaar kan brengen, dan mag hij zeker naar andere alternatieven zoeken” zegt Sewdien.
De minister geeft aan dat de overige importeurs zich houden aan de regels, maar alleen voor De Doksenclub moest het ministerie uitzonderingen maken met alle risico’s van dien.
Eigenaar Gerard van den Bergh van De Doksenclub en LVV raakten begin van dit jaar in de clinch over het importeren van broedeieren vanuit Nederland. Op 14 januari deelde LVV aan alle pluimveebedrijven mee, dat de import van broedeieren en andere pluimvee gerelateerde producten vanuit de EU wordt stopgezet.
Het besluit van het ministerie werd genomen vanwege de uitbraak van het vogelgriepvirus in de EU. Hierna volgden tal van rechtszaken, die aangespannen werden door het broedbedrijf tegen het ministerie.
“Waarom mogen er wel broedeieren geïmporteerd worden vanuit de Verenigde Staten van Amerika, waar nu het vogelgriepvirus heerst, maar niet uit Nederland, waar het virus nu bijna verdwenen is?” Ik had geen inkomsten meer en het werd heel moeilijk voor mij om de arbeiders door te betalen, zegt de eigenaar van De Doksenclub.
Uiteindelijk besloot hij zijn bedrijf op te doeken en te vertrekken naar Guyana. “Ik heb al mijn spullen, waarop er geen hypotheek was, verkocht en over enkele weken zal ik naar Guyana gaan, waar ik wel broedeieren mag importeren vanuit de EU.”
Van Den Bergh geeft verder aan dat er op hoog niveau vies spel is gespeeld door LVV en bepaalde concurrenten van hem om zijn bedrijf buitenspel te zetten. “De strijd met LVV heeft mijn bedrijf de das omgedaan. Hoe kan ik strijden met een ministerie, dat eigenlijk faciliterend moet optreden voor bedrijven. Maar mijn bedrijf is zodanig tegengewerkt, dat ik het nu moet opdoeken.”