Er hebben zich ruim 80.000 personen online geregistreerd voor een stukje grond bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, GBB. Uit deze hoeveelheid zijn echter slechts 5% geholpen aan een stuk grond. Dit geeft minister Dinotha Vorswijk aan.
“Naast de online-aanvragen voor een stuk grond, komen er ook dagelijks mensen langs om te vragen hiernaar”, legt de GBB-topvrouw uit. “We werken dus niet alleen met degenen die online hebben aangevraagd, maar met eenieder.”
Dubbele uitgiftes
Tijdens de begrotingsbehandeling is er aandacht gevraagd voor dubbele gronduitgiftes. Ook binnen de samenleving is dit probleem vaker naar voren gebracht via diverse sociale programma’s. “Wat betreft de dubbele uitgiftes, zijn we aan het kijken met MI-GLIS wat er aan de hand is, want alleen via hen kan je zien of een perceel vrij is. Zodra blijkt dat een perceel al eerder is uitgegeven, wordt de aanvraag stopgezet”, geeft de GBB-minister aan.
Naast de dubbele uitgiftes, komt het heel vaak voor dat percelen die zijn toegewezen aan een persoon plotseling in handen komen van iemand anders. Minister Vorswijk beaamt dat dit probleem al heel lang speelt binnen de samenleving. “Wij proberen vanuit het ministerie om met onze medewerkers te praten. Als ze zich schuldig maken aan zulke handelingen, zullen zij niet ongestraft eruit komen”, geeft de minister stellig aan.
Sabakoeproject
Er is een oproep gedaan via de president om de uitgegeven percelen van het Sabakoe Project vrijwillig terug te geven. Volgens de GBB-bewindsvrouw hebben enkele mensen al gehoor gegeven aan deze oproep.
“Samen met enkele juristen wordt nagegaan hoe dit snel en gemakkelijk kan verlopen. De meeste mensen hebben hun stukken al teruggebracht, we praten dan over prijsgeven en hebben ook daarvoor getekend. Hierna kunnen we doorgaan met de verdere processen”, aldus de minister. Het is nog onbekend hoeveel personen hun percelen vrijwillig hebben afgestaan.