De Surinaamse Onderwijzersbond (SOB) is in overleg met een clusterteam van ministers over de koopkrachtversterking van SRD 2500, die tot en met november gegeven zal worden aan de leerkrachten.
Er is afgelopen donderdag al gesproken en aanstaande donderdag staat een vervolggesprek gepland. Dit deelt de bond mee aan haar leden. Het traject na november zal onder andere besproken worden, want de SRD 2500 koopkrachtversterking voor actief dienende en de SRD 1800 voor de gepensioneerden zal dan verlopen, zoals overeengekomen. De gesprekken hadden een aftastend karakter en zullen er mogelijk bij de voortgang op 14 september concretere afspraken gemaakt worden. “Deze onderhandelingen zullen niet gemakkelijk zijn”, aldus voorzitter Marisa Meye van de SOB.
Volgens voorzitter Marcellino Nerkust van de FOLS, waaraan de SOB verbonden is, zijn er donderdag inderdaad vervolggesprekken gepland met een clusterteam van ministers. Hij meent dat oorspronkelijk de gesprekken over de koopkrachtversterking in oktober zouden beginnen, maar gekeken naar de huidige situatie was een gesprek nodig. Nerkust zegt dat het leven bijzonder duur is geworden en de leerkrachten hebben het heel moeilijk, dus er moeten naar mogelijkheden gekeken worden om deze groep tegemoet te komen.
De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henri Ori, verklapte eerder in gesprek met Key News, dat de regering de mogelijkheden bekijkt om de koopkrachtversterking met nog 6 maanden te verlengen. De minister gaf toen aan dat hij er zich van bewust is dat leerkrachten niet uitkomen en kampen met verschillende uitdagingen. Zijn ministerie is in gesprek met de verschillende ministeries waaronder Financiën en Planning om de mogelijkheden te bekijken om de koopkrachtversterking te verlengen. “Men kijkt nu naar middelen hoe wij nog eens zes maanden kunnen verlengen, want het is noodzakelijk gebleken. We moeten de financiën even goed bekijken”, zei Ori toen.
Vorig week deed het syndicaat van Onderwijsgevende Wi Sa Strey een poging om leerkrachten te mobiliseren om weer eens te praten over de toelagen en eisen die zij eerder dit jaar hadden besproken. Velen van hen zijn van mening dat zij liever een verhoging van de salarissen willen dan een uitkering. De gesprekken met de regering en Wi Sa Strey werden elke keer verschoven en moest de onderwijzersbond toen ruimte maken voor andere uitdagende zaken, zoals de watervervuiling te Brokopondo toen. Echter zijn de gesprekken daarna doodgebloed met de regering. Desondanks had Meredith Hoogdorp, een van de bestuursleden en trekkers van Wi sa Strey, de hoop dat er nog gesprekken zouden komen met de regering.