Suriname staat al jarenlang in de top tien van landen met de hoogste suïcidecijfers ter wereld. Dat zegt Janet Gajadin, ondervoorzitter van de Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen (SVPO), in gesprek met Key News.
Volgens Gajadin laten de statistieken sinds 2010 een zorgwekkende stijging zien in het aantal zelfdodingen in Suriname. Hoewel de meest recente cijfers ontbreken, blijkt uit de laatste officiële data uit 2019 dat er minstens 25 gevallen per 100.000 inwoners zijn geregistreerd. “Vanaf 2010 is het stijgende patroon consequent, en dat is ernstig,” benadrukt ze.
Stigma belemmert hulpverlening
Gajadin stelt dat een integrale aanpak nodig is om het aantal zelfdodingen terug te dringen. Daarbij is het doorbreken van stigma’s rond psychische gezondheid essentieel. “Therapie kan helpen, maar het begint ermee dat mensen durven praten over wat hen bezighoudt. Het moet geen schande zijn om hulp te zoeken,” zegt ze.
Volgens haar wordt er in de samenleving te weinig ruimte geboden om openlijk te praten over emotionele pijn, zoals het verlies van een partner of andere ingrijpende gebeurtenissen. “We moeten evolueren naar een cultuur waarin het normaal is om over deze zware onderwerpen te praten, elkaar te accepteren, en actief op zoek te gaan naar professionele ondersteuning.”
Meer aandacht voor mentale gezondheid
De wetenschapper roept op tot meer bewustwording en voorlichting. “Mensen moeten weten dat er hulp beschikbaar is. Zowel psychologen als psychiaters kunnen ondersteuning bieden,” aldus Gajadin. Ze verwijst geïnteresseerden naar de website van de SVPO (www.svpo.sr) voor meer informatie en hulpverlening.