Van 7 tot en met 10 oktober is te St.-Lucia de 26ste ReDLAC ontmoeting gehouden. ReDLAC, het platform voor Conserveringsfondsen voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, werd in 1999 opgericht.
Het doel van dit platform is om de verschillende fondsen van onze regio dichter bij elkaar te brengen en kennis, en ervaring te delen. De Suriname Conservation Foundation, als lid van ReDLAC heeft ook aan deze ontmoeting mogen deelnemen. De ontmoeting is als zeer positief en leerrijk ervaren. Het doel van deze 26ste ReDLAC was het bestuderen van het 30 bij 30 bij 30 initiatief. Dit initiatief houdt in dat landen tegen het jaar 2030, zowel 30 procent van hun natuur, als van hun mariene omgeving moeten hebben beschermd.
Verder is deze bescherming in relatie geplaatst tot de zogenoemde klimaatverandering, waarbij verlies aan de biologische diversiteit zeer evident is. Hoe onze regio op een betekenisvolle wijze invulling kan geven hieraan, is overvloedig aan de orde geweest. Zie hier ook voor ons land de gelegenheid om het 30 bij 30 bij 30 initiatief te integreren in het natuurbeschermingsbeleid van ons land. Dit waarbij op gefaseerde wijze, een plan om daadwerkelijk te komen tot 30 procent bescherming van onze bossen en mariene gebieden, breed wordt besproken en uitgewerkt.
Hierbij mogen wij denken aan het verheffen van met name de Coronie Zwamp tot beschermd gebied en andere reeds geïdentificeerde gebieden. Het bekijken van de mogelijkheden om nog andere specifieke mariene gebieden aan te wijzen als beschermd gebied en daarbij het verhogen van de controle in deze gebieden zal voor ons land zeer bijzonder zijn.
Bij deze voornemens is van belang de inzet van onze totale samenleving, waarbij de overheid en het bedrijfsleven, tezamen met de ngo’s en cbo’s, hierin een cruciale rol kunnen vervullen. Hierbij wordt gedacht aan het principe van impact investment in natuurbehoud.
De Suriname Conservation Foundation als het Surinaams financieringsmechanisme voor de bescherming, het in stand houden en het op duurzame wijze benutten van deze beschermde gebieden staat klaar om de ondersteuning hierin te geven.
Dit getuige haar financiële bijdrage aan de formulering van de nationale biodiversiteit Strategie en het Actieplan.
In zijn geheel heeft het RedLAC Congres ervoor gezorgd dat de regio, in de gelegenheid is gesteld om de mogelijkheden die er zijn op natuurbescherming, zowel fysiek als financieel, beter te begrijpen en nog meer individuele samenwerkingsverbanden met elkaar aan te gaan.
De volgende RedLAC vindt in 2025 plaats in Chili onder leiding van de nieuwgekozen voorzitter, Mw. Renée Gonzáles Montagut, Executive Director van het Fundo Naturales Mexico.