Suriname mag een aardappelschaarste verwachten. Dit vertelde minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie woensdag aan verslaggevers voor de vergadering van de ministerraad.
De bewindsvrouw geeft aan dat haar departement veel werk verzet en dat het niet zo makkelijk is om op te treden tegen handelaren die regels overtreden. Kuldipsingh geeft verder aan dat handelaren misbruik willen maken van de situatie. Vooral omdat ze de goederen straks duurder zullen opkopen in het buitenland. Ze stelt dat er veel tegenstand geboden wordt wanneer bepaalde regels doorgevoerd worden via het ministerie, vooral vanuit het ondernemersveld. Ze benadrukt verder dat niet alle ondernemers hun facturen indienen bij het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie.
De bewindsvrouw zegt op een reactie van parlementslid Patricia Etnel dat zij geen beleid heeft uitgestippeld dat zij Etnel uitnodigt om zaken te bespreken op het ministerie. “U zult binnenkort onze projecten zien. Ik ben al een jaar minister en het duurt een tijdje voordat je al je projecten in place hebt en alle gelden vrij krijgt.” Kuldipsingh zegt dat mensen vrij zij om hun mening te uiten. Zij laat de meningen en het scanderen van mensen in de wind.
Ten aanzien van de hoge prijzen van aardappelen, uien en andere goederen zegt de minister dat er een meldpunt in de maak is, waar alle klachten en meldingen van prijsopdrijvingen kunnen plaatsvinden. “Mensen kunnen continu appen en wij kunnen daarop uitrukken.” Het beleid op het ministerie is ook dat er nu een systeem van blacklisting komt voor ondernemers die over de schreef gaan geeft Kuldipsingh aan. Tegen deze handelaren zullen er maatregelen worden getroffen bij overtredingen.
De minister gaf eerder ook aan dat de prijzen van bepaalde goederen zoals uien niet waren gestegen. Ze gaf de burgerij mee dat zij de uien maar moeten laten liggen als die boven de vastgestelde kostprijs worden verkocht. Kuldipsingh verklapt dat er recentelijk is opgetreden te Paramaribo Noord, waar een ondernemer uien voor meer dan SRD 130 per kilo verkocht. De redactie heeft ook gemerkt dat op bepaalde locaties in Paramaribo Zuid enkele winkels uien voor SRD 100 aan de man brengen.