Als alles goed gaat, zal Suriname een malariavrij jaar tegemoet zien in 2023. Dit merkte Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid vrijdag op tijdens een revisie van zijn departement.
Daarbij is het malaria programma van het nationaal malaria eliminatieplan gepresenteerd. De bewindsman zegt dat de recente ontwikkelingen malariabestrijding als een enorme mijlpaal gezien kunnen worden binnen de gezondheidszorg.
Ramadhin wijst erop dat nog geen 25 jaar geleden, Suriname het land was met de meeste malariagevallen in Zuid-Amerika. Bij deze gevallen werden vooral kinderen ernstig ziek en bepaalde van deze gevallen hebben zelfs tot de dood geleid. “Maar het resultaat van nu is niet zomaar bereikt. Het is een resultaat van een combinatie van factoren.” Één van deze factoren schrijft de bewindsman toe aan de toegewijde technische leiding en coördinatie van het nationale malaria orgaan.
Ramadhin merkt verder op dat de steun van nationale en internationale partners enorm belangrijk is geweest op weg naar een malariavrije status. Hij stelt dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) altijd hebben voorzien in de nodige fondsen en technische begeleiding.
De volksgezondheid topman zegt dat Suriname verplicht is zijn malariaprogramma op een hoog niveau te handhaven. Hij geeft aan dat zijn departement zich wil inzetten voor het bereiken van regionale malaria eliminatie. “De interesse is er bij de buurlanden, de partners en donoren om dit te kunnen bewerkstelligen. Er bestaat een zeer goede samenwerking met Frans-Guyana en Brazilië. We zullen ook de banden met Guyana aantrekken om dit doel te bereiken.” Ramadhin zegt dat er al een samenwerking is met Guyana op het gebied van volksgezondheid, hiervoor hebben de twee landen in september een Memory of Understanding (mou) getekend.
De gezondheidsminister zegt dat wat nu speelt, is dat Guyana jaarlijks zeker meer dan 20.000 malaria cases rapporteert. De spin over kan ook in Suriname waargenomen worden. Ramadhin benadrukt verder dat hij in bilaterale en informele gesprekken met het gezag van Guyana deze ontwikkelingen heeft besproken. De minister heeft gesteld dat de Surinaamse deskundigen ook beschikbaar gesteld zullen worden om het buurland te assisteren om zo te komen tot beheersing in de Guyana’s.
Grote problemen
Helene Hiwat, coördinator van het malaria programma in Suriname, zegt dat de importgevallen van het malaria virus vanuit het buitenland zorgwekkend zijn. De coördinator merkt op dat Suriname zich niet nog een uitbraak kan permitteren en vooral niet van de variant die in Guyana voorkomt. “Als we weer een outbreak in Suriname zouden krijgen, dan hebben we een groot probleem.” Hiwat merkt op dat Suriname drie soorten malarivarianten heeft gekend. Intussen zijn al twee van de varianten zo goed als geëlimineerd. In 2008 en 2013 zijn twee soorten uitgeroeid en dit jaar nog zal de laatste variant geschiedenis zijn als de ontwikkelingen zo positief blijven, merkt de coördinator op.