Er is informeel veel gesproken over de recente ontwikkelingen in Venezuela in Caricom-verband. Maar in besloten vergadering is wel een discussie geweest over de verkiezingssituatie in Venezuela“, zegt minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerkingen, Albert Ramdin.
Er is momenteel sprake van grote sociale onrust in het Latijns-Amerikaans land, die Nicholas Maduro tot winnaar van de verkiezingen heeft uitgeroepen. Volgens de Nationale Kiesraad heeft Maduro de verkiezingen gewonnen met 51 procent winst van de stemmen en zijn tegenkandidaat Edmundo Gonzales zou 44 procent van de stemmen hebben binnen gehaald.
De oppositie twijfelt aan de verkiezingsresultaten en heeft bij meerdere stembureaus tellingen opgevraagd, die wijzen dat hun kandidaat 70 procent van de stemmen zou hebben behaald en dus de eigenlijke winnaar zou moeten zijn van de verkiezingen. Enkele landen binnen de Caricom hebben de felicitaties uitgesproken richting Maduro, verklapt Ramdin tijdens de regeringsraad persconferentie woensdagavond. “Een dag na de verkiezingen hebben Sint Vincent & the Grenadines, Antigua & Berbuda en Dominica de felicitaties uitgebracht aan de huidige president Maduro met zijn behaalde overwinning. Er zijn andere landen die eerst de resultaten willen afwachten”, zegt de Bibis-minister.
Er is gevraagd aan de electorale commissie om met meer details te komen met betrekking tot de uitslag van de verkiezingen in Venezuela en op grond waarvan. “Die oproep wordt ook gedaan en dat is ook ons standpunt. We hebben nog geen bericht gestuurd, maar het kan in de loop van de week gebeuren als er meer duidelijkheid is.” Dit is ook de houding van de meeste Caricom-landen en Ramdin benadrukt dat dit ook het standpunt is voor Suriname.
Tijdens een recente persconferentie in Venezuela heeft Maduro transparantie beloofd over de verkiezingsresultaten, echter haalde hij ook hard uit tegen de oppositie en gaf aan dat zij door deze onrust ‘bloed aan hun handen hebben’ en gearresteerd moeten worden. De bekendmaking van de verkiezingscommissie dat Maduro de winnaar is, heeft de nodige protestacties uitgelokt in meerdere Venezolaanse steden. Het mondde uit in fysiek geweld, soms tussen de betogers en de politie, die de demonstranten aan het bedwingen zijn. Volgens de media zijn er 4 doden gevallen en zijn er 750 arrestaties gepleegd.
“De situatie aldaar baart ons inderdaad veel zorgen”, zegt Ramdin. Landen zoals Curaçao die dichter bij Venezuela liggen, zullen de directe impact van de sociale rust in Venezuela merken. Ook Suriname kan wat merken. Suriname heeft in de afgelopen 2 jaren een influx gezien van Venezolaanse immigranten die de sociale onrust in hun thuisland willen ontvluchten. Vaak wordt Suriname als een tussenstop gezien voor de immigranten die verder reizen naar andere landen binnen de regio. De minister sluit niet uit dat als de onrust blijft aanhouden dat Suriname mogelijk weer een influx van Venezolaanse immigranten kan verwachten. Maar hij hoopt dat de situatie niet zo ver zal komen.
Behalve Suriname kijkt de rest van de wereld ook mee wat er gebeurt in Venezuela. De Europese Unie heeft onlangs in hun standpunt duidelijk aangegeven dat zij de verkiezingsuitslag van Venezuela niet zullen erkennen tot dat alle stemmen geteld zijn. De tellingen van de stemmen is ook niet openbaar gemaakt. EU-Buitenland chef Josep Borrell zegt dat de commissie de uitslag bekend heeft gemaakt terwijl maar 80 procent van de stemmen zijn verwerkt. Borrel geeft aan dat de aanvullende kritieken van de oppositie nog een reden is om de verkiezingsuitslagen niet te erkennen. Hij geeft ook aan dat de verkiezingsuitslag volledig en onafhankelijk geverifieerd moet worden.
De uitnodiging van de kiescommissie aan de EU om waarnemers toe te laten tijdens de verkiezingen is ingetrokken. De EU overweegt vervolgstappen als de volledige verkiezingsuitslag beschikbaar is. Wat de stappen precies zijn is niet aangegeven door de EU.