Het is nog te vroeg om te zeggen dat Suriname zal kunnen afstappen van alle Covid-19-maatregelen. Gezondheidsminister Amar Ramadhin zegt dat hij de internationale ontwikkelingen volgt, maar vanwege een aantal aspecten Suriname nog lang nog niet zo ver is om mee te gaan met de stroom. Volgens verschillende internationale media zijn landen in Europa en Noord-Amerika en Azië zoetjesaan bezig de Covid-19- maatregelen die sinds het jaar 2020 worden gehandhaafd af te bouwen.
Incorporeren
De minister stelt dat Suriname vroeg of laat wel op het punt zal komen waarbij de coronamaatregelen afgeschaft zullen worden. “Elk land neemt besluiten. Er is geen draaiboek voor Covid. Je beleid zal dynamisch moeten blijven, maar gezien de situatie nu in het land gaan de maatregelen niet afgeschaft worden.” De bewindsman zegt verder dat alle adviezen die het Outbreak Management Team geeft worden besproken met de regering.
Covid-19 moet volgens de bewindsman geïncorporeerd worden binnen de gezondheidszorg en ook op de lijst van infectieziekten komen.”We kennen dengue, malaria en cholera en dat zijn allemaal infectieziekten die zijn geïncorporeerd.” De bewindsman zegt dat de samenleving moet gaan beseffen dat eenieder voorzichtig moet zijn met het zeer gevreesde virus, maar dat deze transitie naar de reguliere zorg van belang is.
Nieuw beleid
Ramadhin stelt dat er met betrekking tot het beleid bij de Medische Zending (MZ) een aparte structuur vanuit het Ministerie van Volksgezondheid gevoerd zal worden. Het is nu zo gesteld dat artsen in hun laatste studiejaar verplicht gesteld worden om in het gebied waar de MZ zorg biedt te werken. “Dat zal maken dat je op jaarbasis 100 procent continuïteit zal hebben bij de MZ. Wij werken er hard aan dat dit gerealiseerd wordt”,benadrukt de functionaris. Het stationeren van een arts voor de periode van zes maanden zal ervoor moeten zorgen dat er genoeg medici zijn om het welzijn van de mensen in het gebied te waarborgen.
De gezondheidsautoriteiten snappen naar zeggen van de minister dat er invulling gegeven moet worden aan de vraag naar artsen bij de organisatie. De bewindsman zegt dat eraan gewerkt wordt de MZ in staat te stellen haar eigen artsen te werven. “Er is keuze uit Cubaanse, Nederlandse en Surinaamse artsen.” De komende week gaat een team vanuit het departement van Volksgezondheid naar gebieden in het westen van Suriname om de nodige voorzieningen te treffen om ook daar de dienstverlening te waarborgen.