Het bestuur van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) heeft de trekkers van het arbiterskorps Sergio Rozenhout, Oscar Adang en Harold Amsoi op dinsdag 3 mei ontvangen. Tijdens dat gesprek is er een beroep op de scheidsrechters gedaan de SVB drie weken de ruimte te bieden met oplossingen te komen.
De officials kwamen de vorige week in opstand en dreigden met een staking als gevolg van een jarenlange opeenhoping van frustraties. Volgens de fluitisten worden zij onderbetaald en niet gewaardeerd. Naar verluidt wordt er elk jaar een budget van 50.000 Amerikaanse dollar beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van referees. Echter, zij merken hiervan niets. Geruchten doen de ronde dat er binnen drie jaar nog geen USD 9.000 zou zijn uitgegeven aan kosten die betrekking hebben op de officials.
Rozenhout licht een tipje van de sluier en verwijst naar de vergoeding van collegae binnen de regio. “Ze krijgen minimaal USD 50 per wedstrijd en wij maken ook deel uit van de Concacaf en Caribische Voetbal Unie (CFU).” De Voetbalbond hield zich bij het standpunt dat de vergoeding van SRD 175 met 100 procent was verhoogd naar SRD 350. “Dat is mooi en waar, maar toen had je een andere koers”, aldus Rozenhout.
Naar verluidt waren de fluitisten ook niet content met deze bedragen, “omdat het niet voldoende is.” De trekker wijst naar de uitgaven zoals benzine, het bezoeken van een masseur, fysiotherapeut, aanschaf van gezonde voeding, afwerken van trainingen (individueel en twee trainingsdagen speciaal bestemd voor SVB-arbiters). Verder worden de officials voor tenminste twee wedstrijden ingedeeld. “De SVB vergt dus behoorlijk veel energie van ons.” Al deze zaken bij elkaar opgeteld komt op een behoorlijk kostenplaatje neer en op basis hiervan gaan de scheidslieden voor een vergoeding van tussen de 35 en 50 Amerikaanse dollar.
Volgens Rozenhout heeft de SVB bevestigd USD 50.000 van de FIFA te hebben ontvangen speciaal bestemd voor referees. “Zij geven echter aan dat de uitgaven behoorlijk hoog zijn, waardoor zij niet dat totale bedrag op ons kunnen spenderen.”
Protest
Een aangekondigd protest vorige week werd enkele dagen later (donderdag 28 april) overschaduwd door de plotselinge ‘afzetting’ van het bestuur onder voorzitterschap van John Krishnadath. Stemmen gingen op dat de arbiters de boel lam zouden leggen. Na overweging besloten zij in het afgelopen weekeind toch aan te treden, waardoor de competitie normaal voortgang had. Echter, met de afspraak dat zij een brief aan het SVB-bestuur zouden richten om ontvangen te worden. Het schrijven werd op 3 mei per mail naar de SVB gestuurd.
Naar zeggen van Rozenhout werd binnen ruim een half uur meteen gereageerd. Er volgde dezelfde dag een gesprek met een ‘zware’ SVB-delegatie bestaande uit bestuursleden Krishnadath, Dayasankar Mathoera (ondervoorzitter), Bidjaikoemar Mankoe (penningmeester), Faizel Abdoelgafoer (secretaris) en directeur Mitchel Kisoor. Ook leden van de scheidsrechterscommissie (Robert Obergh, Rahiem Kurban en Bhikie S.) zaten aan bij dit onderhoud.
Rozenhout zegt desgevraagd zonder in details te treden dat het bestuur de ruimte is geboden “om zijn ding te doen. Na drie weken moeten wij weer iets van hen vernemen.” Indien de scheidslieden niets horen zullen er maatregelen volgen. “Wij zijn niet gestopt met onze actie, maar hebben een afwachtende houding aangenomen om hen de ruimte te geven hun zaken op orde te stellen.”
Geen ‘partijkleur
Het feit dat er momenteel sprake is van een patstelling binnen de Voetbalbond kan de arbiters weinig schelen. “Voor ons maakt het niet uit om welk bestuur het gaat. Wij staan achter ons voorstel”, legt Rozenhout uit. Volgens Rozenhout zijn de referees neutraal en onafhankelijk. “Aangezien de SVB in troebel water zit, lijkt het erop alsof wij de andere kant (interim-bestuur onder leiding van Mielando Atompai) aanhangen, maar wij zijn referees en dienen onpartijdig te zijn. Wij komen op voor de arbiters en zijn niet verbonden aan een bepaalde groep. Onze belangen moeten behartigd worden dat is ons doel”, stelt de trekker keihard.
Ook al zou er een andere leiding overnemen en de belangen van de officials niet worden behartigd zal er actie gevoerd worden. “Wij gaan geen rekening houden en proberen ons werk naar behoren te doen. Als wij beter geaccommodeerd zijn, kunnen wij ons werk veel beter uitvoeren.”
FIFA-referees
Opvallend genoeg zijn of worden de FIFA-scheidsrechters (Zachari Zeegelaar, Mijensa Rensch, Suelle Shepperd en Soren Amalensie niet bij deze actie betrokken. Rozenhout legt uit dat het viertal niet met deze strijdvoering wordt lastiggevallen, “omdat zij grotere doelen hebben. Verder is speciaal hiervoor gekozen om te voorkomen dat rancune op hen wordt toegepast.” De vertegenwoordiger van het korps vindt dat Suriname veel heeft aan deze groep. “Laten zij zich rustig focussen op hun internationale loopbaan, maar wij die overwegend nationaal fluiten zullen opkomen voor de belangen van alle scheidsrechters.”
Rozenhout meent dat bij succesvolle onderhandelingen ook de FIFA-referees van de voordelen zullen genieten.
Voorlopig wordt nog de naam scheidsrechterscollectief gehanteerd, maar het is de bedoeling dat er een vereniging in het leven wordt geroepen. Naar verluidt was er in het verleden al zo een organisatie. “Wij gaan er wederom mee starten.” De organisatie heeft als taak op te komen voor deze groep.