Het waterstation van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) te Klaaskreek, ligt helemaal onder water. Het station dat langs de rivier is geplaatst, is van de boot uit alleen te herkennen aan het blauwe dak dat inherent is aan gebouwen van SWM.
“Het is nog geen drie jaar geleden gebouwd, dus het is vrij nieuw”, zegt Hugo Snel bewoner van Klaaskreek en ondervoorzitter van de stichting Toerisme Ontwikkeling Klaaskreek. Snel is een van de medebeheerders van Bena strand, die nu ook helemaal onder water ligt.
Wijs besluit
Het SWM-station ligt niet ver van Bena strand die onder beheer van de stichting valt. Het was volgens Snel geen wijs besluit om het waterstation daar te plaatsen. Als er aan het dorpsbestuur of traditioneel gezag ooit is voorgehouden om niet daar te bouwen, is voor hem niet duidelijk.
Wel geeft hij aan dat hij zelf een voorstel had gedaan, echter is er daaraan geen gehoor gegeven. Snel gaf aan dat hij Marlon Oosterling hieromtrent sprak, die toen nog directeur van de SWM was.
Als je een kleine emmer hebt om water op te vangen dan moet je twee tot drie keren terugkomen om water te hebben voor de dag
Heuvels
Na het gesprek is er een opzichter gestuurd naar het gebied en is er met de mensen gesproken. Snel wees de opzichter een schets waar het waterzuiveringsstation het best kunnen komen op een van de heuvels. Maar er is blijkbaar geen gehoor aan gegeven.
Om nu te duiken om het station te ontmantelen is geen sprake. Het beste is volgens Snel, af te wachten tot het waterpeil is gedaald. Dat het station nu onderwater ligt wil zeggen dat het dorp nu verstoken is van schoon drinkwater.
NCCR waterzakken
Snel geeft aan dat er elke dag water wordt geleverd in het dorp door de waterdistributiedienst van de SWM. In de straten van Klaaskreek is de redactie twee waterzakken tegengekomen. “Deze waterzakken zijn door NCCR geplaatst en wordt zelf door hen gevuld”, zegt Snel. Hij is niet tevreden over de manier waarop het aan toe gaat bij de waterdistributie en ziet het bijna als inefficiënt te werk gaan.
“Als je een kleine emmer hebt om water op te vangen dan moet je twee tot drie keren terugkomen om water te hebben voor de dag”, zegt Snel. Hij is van mening dat aangezien men weet dat het water langer blijft dan normaal, er een klein reservoir gebouwd kan worden voor het dorp. “Dan zou men dus in plaats van elke dag, een of twee keer per week moeten komen om water te vullen”, geeft Snel aan.