In de afgelopen maanden zijn journalisten en medewerkers van minstens vijftien mediaorganisaties in Hongkong het doelwit geworden van intimidatie, volgens de Hong Kong Journalists Association (HKJA). De vereniging spreekt van een “georganiseerde en systematische aanval” op de persvrijheid.
Selina Cheng, voorzitter van de HKJA, meldde dat journalisten en hun familieleden te maken hebben gehad met doodsbedreigingen en haatberichten, afkomstig van anonieme afzenders. Deze golf van intimidatie, die plaatsvond tussen juni en augustus, trof niet alleen de journalisten zelf, maar ook hun buren en verhuurders. Dit gebeurde via e-mails, sociale media en brieven die naar woon- en werkadressen werden gestuurd.
De intimidatie was gericht op zowel lokale als internationale media. Ook leden van de HKJA en journalistieke onderwijsinstellingen werden lastiggevallen. Volgens Cheng lijkt de aanval zich te richten op de journalistiek als geheel en niet alleen op individuele personen. Veel van de anonieme berichten vertoonden overeenkomstig taalgebruik, waarbij de afzenders zichzelf vaak patriotten noemden. De HKJA uitte haar zorgen over hoe de persoonlijke gegevens van de journalisten zijn bemachtigd.
Afkalving van de persvrijheid Hoewel het niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de intimidatiecampagne, past dit binnen het bredere patroon van het inperken van persvrijheid in Hongkong. De stad, die van 1898 tot 1997 onder Brits bestuur stond, werd bij de terugkeer naar China beloofd dat basisrechten zoals vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en vrijheid van vergadering minstens 50 jaar zouden worden beschermd. Die belofte lijkt steeds verder uitgehold.
De democratische beginselen in Hongkong zijn vrijwel verdwenen. Ondanks een eigen parlement, zijn na hervormingen slechts enkele zetels vrij verkiesbaar. Veel oppositieleden zitten gevangen en de prodemocratische beweging is vrijwel geheel het zwijgen opgelegd.
Recentelijk werden nog twee hoofdredacteuren van de nieuwssite Stand News veroordeeld voor opruiing, met als bewijs elf artikelen die interviews bevatten met prodemocratische activisten. De nationale veiligheidswet, ingevoerd in 2020, wordt door de autoriteiten gepresenteerd als middel om stabiliteit te waarborgen, maar in de praktijk wordt de wet gebruikt om critici het zwijgen op te leggen. Eerder dit jaar werd de maximale straf voor opruiing verhoogd naar tien jaar gevangenisstraf.