Laat ons, voor de afwisseling, beginnen met eerst een open deur in te trappen. We nemen beslissingen en maken keuzes op basis van de informatie die we op dat moment hebben of de kennis die we bezitten. Ja, toch?
Zoals de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, die bij de start van de COVID epidemie suggereerde om chemische schoonmaakmiddelen in te nemen of te injecteren als remedie tegen het COVID virus. Niet dat het wijze woorden waren. Maar Trump besloot zijn advies te geven op basis van de informatie en dus de ‘kennis’ die hij op dat moment bezat.
We zitten sinds zondag in de Suriname Toerisme maand 2024 en die duurt tot de laatste dag van september. Het hoogtepunt, tenminste dat is de planning, valt tijdens het toerisme festival van 27 tot en met 29 september. In deze speciale maand staat centraal het thema toerisme en vrede en geen beter volk dat het Surinaamse om te laten zien dat die twee zaken eigenlijk verbonden zijn.
Er is behoorlijk uitgepakt volgens de minister van toerisme, die aangaf dat er vertegenwoordigingen van landen en partners uit de regio zijn uitgenodigd. De maand en het festival zijn belangrijk in de pogingen om toerisme van buiten naar Suriname te bevorderen.
Alle districten zijn betrokken en bedrijven zijn opgeroepen om de handen ineen te slaan om het overheidsinitiatief een grote kans van slagen te geven. Wij in Suriname moeten ons tijdens de toeristenmaand de wereld onze beste zijde laten zien en om potentiële toeristen te lokken.
Het zal allemaal wel vanuit goede bedoelingen zijn voortgekomen, maar ik kon niet helpen dat het vragen opriep. Bijvoorbeeld: waarom hier een toeristenmaand organiseren en mensen van buiten uitnodigen om naar Suriname te komen? Kan aan mij liggen, maar als je toerisme naar ons land wilt bevorderen lijkt het me logischer dat je direct en zoveel mogelijk mensen buiten Suriname probeert te bereiken en verleiden.
Maar misschien de belangrijkste vraag die ik beantwoord wilde krijgen toen ik het artikel las was: op basis van welke kennis is in 2024 voor zo een format gekozen om toerisme te bevorderen? Om te beginnen, we zitten in 2024, midden in de digitale revolutie die onze wereld op onvoorstelbare wijze heeft veranderd, in slechte zin maar ook in hele goede.
Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat in 2024 niet gekozen is voor een uitgebreide, wereldwijde, socialmedia-campagne. Die zou ongetwijfeld stukken minder kosten en makkelijker te organiseren zijn dan een toerisme maand (in alle districten Suriname!) en aan de andere kant misschien wel duizendmaal effectiever zijn.
Zo een campagne is in grote lijnen relatief simpel en bestaat uit: a: een reeks videoproducties/content waarin alles wat Suriname de moeite van het bezoeken waard maakt, wordt getoond, plus achtergrondinformatie over het land, de cultuur, het weer, de hotels, het eten, etc. En b: een gerichte, socialmedia-campagne, waarmee potentiële toeristen van overal, die specifiek geïnteresseerd zijn in bestemmingen die lijken op Suriname, gericht ‘opgespoord’ en verleid kunnen worden.
Om een beeld te geven. Met een campagne van 20 US-dollar op Facebook is het mogelijk een bericht of (commerciële) boodschap direct te brengen naar 3000 tot 5000 personen, terwijl indirect uiteindelijk misschien wel 50.000 of 60.000 personen deze boodschap onder ogen kunnen krijgen.
Als in plaats van een toeristenmaand ervoor was een gekozen een reeks videoproducties te doen en daarna bijvoorbeeld 25.000 US-dollar te investeren in een intensieve socialmedia-campagne, konden letterlijk honderdduizenden potentiële toeristen direct en persoonlijk bereikt en verleid worden. Nogmaals, zo een campagne kan gedetailleerd en precies gericht worden op individuen, die graag landen als Suriname willen bezoeken. Efficiëntie dus.
De Kers op de taart: via zo een campagne kan direct en persoonlijk contact gelegd worden met potentiële toeristen, die weer anderen kunnen overhalen om mee te komen naar Suriname. Dat is natuurlijk marketing goud. Hier zouden we moeten hopen dat niet alle geïnteresseerden op hetzelfde moment naar ons land wilden komen, want zoveel hotelbedden hebben we mogelijk niet.
Maar ja, er is door degenen, die bepalen, niet gekozen voor de productie van een reeks video’s en een online campagne, maar voor een toeristenmaand, in Suriname, die door een handvol gasten bezocht zal worden. In vergelijking met wat een socialmedia-campagne kon opleveren kan de investering in een toeristenmaand eigenlijk nu al bestempeld worden als vergooid geld en geld is al schaars in Suriname.
De keuzes zijn gemaakt op basis van de informatie en kennis die degenen, die bepalen, hadden of hebben. Of misschien moeten we zeggen dat de keuzes zijn gemaakt op basis van kennis en informatie die ze niet hadden of hebben. Wie zal het zeggen.