De familie Asinga gaat door een zware periode in de strijd om de onschuld van zoon Issamade te bewijzen. Intussen is bekend dat het gezin de 4-jarige schorsing van Issamade door de AIU (Athletic Integrity Unit) niet heeft geaccepteerd en hoger beroep bij het Sporttribunaal (CAS) heeft aangetekend.
Verder is het Amerikaanse sportbedrijf Gatorade voor het gerecht gesleept. Deze zaken vergen heel veel financiële armslag en energie. Verder komen er ook nog de emotionele- en mentale druk er bij kijken. Het is alsof de familie niet alleen strijd tegen voornoemde instanties voert, maar nu ook moet dealen met de lakse houding vanuit de Surinaamse overheid. “Suriname heeft ons steun beloofd, maar tot nu toe hebben wij niks van hen gehoord. Het lijkt alsof wij nu op onszelf staan”, aldus vader Tommy Asinga.
Ondanks deze houding zegt Tommy dat hij en zijn gezin zich niet in de steek gelaten voelen en ook niet teleurgesteld zijn. “Ik vind dat het uiteindelijk mijn probleem is en niet van de Surinaamse overheid. Gezien de kosten heb ik voor hulp gevraagd. In het leven kan je altijd vragen. Nee heb je altijd. Als je nooit vraagt dan weet je ook niet als je ja hebt.”
Volgens papa Asinga is er een gezegde “dat bedelaars geen kiezers kunnen zijn. Ik kan niet bepalen als zij dat geld gaan geven. Het gaat om prioriteiten. Ik denk niet dat de situatie van mijn zoon prioriteit voor hen is. Voor mijn familie geniet het natuurlijk voorkeur. Wanneer hij de zaak wint en iets wint voor het land dan gaan wij zien hoe zij gaan reageren.”
Tommy benadrukt hoe moeilijk het is om de kosten te dekken, maar blijft hoopvol dat zijn geboorteland mogelijk meehelpt. Indien de zaak voort blijft gaan zal de familie financieel op een gegeven moment uitgeput raken. De vader hiermee geconfronteerd: “we zijn al bijna op dat punt, maar ik blijf hopen dat het goed komt. Ik blijf geloven dat de overheid ons gaat helpen, maar het konden ook loze beloften zijn geweest.”
Wat er ook mocht gebeuren, zijn kinderen (zoon Issamade en dochter Busiwa) zullen zich blijven committeren om de eer van Suriname hoog te houden. Tot nog toe is alleen Issamade voor Suriname uitgekomen. Busiwa moet nog haar debuut maken. “Als de overheid ons helpt of niet. Mijn kinderen zijn trots om Suriname te blijven vertegenwoordigen. Wanneer dit proces achter de rug is, hopelijk binnenkort al, dan gaan zij er vol gas tegenaan. Issamade is nog niet klaar. Dit is slechts het begin.”
Tommy is vastberaden in deze strijd en blijft erbij dat zijn zoon onschuldig is. “We gaan zeker blijven vechten.” Hij heeft wel een goed woordje over voor de Surinaamse Atletiek Bond (SAB) en het Surinaams Olympisch Comité (SOC). “Zij zijn vanaf het begin onze grootste supporters. Ik geloof sterk dat als zij dat geld hadden wij zeker niet in deze positie zouden zijn.”
Key News berichtte vorige maand dat de familie een rechtszaak tegen Gatorade heeft aangespannen. De wereldberoemde onderneming zou Issamade spul hebben gegeven waar een verboden substantie in zat. Mede hierdoor werd de jonge Surinaamse atleet vorig jaar positief getest. Dit leidde uiteindelijk tot zijn huidige onderbreking.
“Deze rechtszaak gaat over het feit dat ze Issam een product hebben gegeven dat niet gecertificeerd was zoals geadverteerd. Het had een NSF voor sport certificaat label, maar was niet NSF gecertificeerd voor sport. Het had ook een verbannen inhoud”, legt papa Asinga uit. Dankzij de handeling van Gatorade werd zijn zoon niet alleen geschorst, maar raakte Issam ook zijn atletiekbeurs kwijt.
Tommy en gezin maken hun borst echter nat voor de rechtszaak tegen Gatorade. “Die zaak gaat langer duren vanwege de trage justitiële procedure hier in de Verenigde Staten van Amerika.” Naar zeggen van papa kunnen de advocaten van Gatorade het geding blijven vertragen door allerlei moties op te werpen. “Onze advocaten hebben ons gezegd dat het een marathonrace is en geen sprint. Het kan maanden of zelfs 1 jaar duren voordat er een oplossing komt.”
Tot nog toe is er geen officiële reactie van Gatorade gekomen in verband met de aangespannen rechtszaak. “Ze hebben wel een advocatenkantoor ingeschakeld heb ik begrepen”, aldus Tommy. Op de vraag in hoeverre de Amerikaanse rechtspraak kan worden vertrouwd zegt Tommy: “we moeten erop vertrouwen dat het systeem zal werken. We kunnen niets doen als ze de zaken manipuleren. Ze zijn een miljoenen dollar-bedrijf en hebben een diepe zak die wij niet hebben.”
De procedure tegen Gatorade valt onder het Amerikaans rechtssysteem en staat los van de hogerberoeps-zaak bij CAS. Het Hof van Arbitrage voor Sport behandelt alle sport disputen. “Sinds wij het niet eens zijn met het besluit van AIU (Athletic Integrity Unit) om Issam voor 4 jaren te schorsen, moeten wij in beroep om het probleem op te lossen.” Volgens Tommy is de hogerberoepszaak bij CAS nu stil. “We moeten eind september een brief indienen. Dan krijgen wij een datum van hen wanneer de hoorzitting eigenlijk gaat plaatsvinden.” Het uiteindelijk doel is om de opgelegde straf van 4 jaren naar 0 te reduceren, “zodat hij (Issamade) weer kan rennen.”