Het ‘s Lands Hospitaal Suriname is aan enorme vernieuwingen toe. Echter vormen de historische structuur en de financieel-economische situatie in het land niet de beste kader voor deze hervormingen. ” ’s Lands is een heel oud ziekenhuis, meer dan 345 jaar. Wij hebben te maken met achterstallig onderhoud en vanwege de semi-monumentale structuur is het een enorme uitdaging om te beslissen of we gaan afbreken of niet.Vanwege de bodemstructuur is het ook een uitdaging om goede funderingen te bouwen en dat zou duurder worden en wij zitten ook met een tekort aan bepaalde faciliteiten”, zegt algemeen directeur, Soerin Mathoera in gesprek met Key News Suriname.
“Het ’s Lands Hospitaal heeft drie grote prioriteiten op stapel. Wij hebben een nieuwe operatiekamer nodig en dat kost enorm veel geld. Wij hebben momenteel goedgekeurd om de huidige operatiekamer te renoveren.” Het ziekenhuis dat gespecialiseerd is in moeder-en kindzorg en wil deze zorg graag vernieuwen en uitbreiden. “Het ’s Lands Hospitaal is van oudsher een moeder-en kindziekenhuis, wij hebben ruim 3500 bevallingen per jaar. Wij zoeken donorfinanciering voor een nieuw ouder- en kindcentrum met drie lagen met alle specialisaties, zoals gynaecologie, neonatale zorg, couveuse, counseling, et cetera.”
Ziekenhuizen moeten zelfvoorzienend werken
Het ziekenhuis verzorgt samen met het Regionaal Ziekenhuis Wanica de IC-zorg aan Covidpatiënten. De Covid-zorg plaatst een enorme druk op de reguliere zorg. Mathoera zegt dat de ziekenhuizen zelfvoorzienend moeten werken. “Wij hebben al ruim zeven tot acht maanden geen overheidsbijdrage gekregen. De huidige minister heeft dat stopgezet. Dat wil zeggen dat wij kostendekkende tarieven moeten hebben. Wij hebben vorig jaar al een voorlopige aanpassing van de tarieven gehad. In januari moeten wij opnieuw met SZF (het Staatsziekenfonds) en Survam (Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen) om de tafel zitten om nieuwe prijzen te bespreken.”
Verpleegkundigen vertrekken naar het buitenland
De directeur haalt aan dat dit niet eenvoudig is. “Er is een landelijke malaise waarbij de prijzen niet omlaag gaan en de zusters (verpleegkundigen) willen niet blijven. In 2021 hebben wij al een grote exodus meegemaakt, waarbij verpleegkundigen niet alleen van ziekenhuis naar ziekenhuis trekken, maar ook vertrekken naar andere landen zoals Nederland, België en in de regio naar Sint Maarten, Curaçao en Aruba.” Het zou gaan om meer dan 100 gespecialiseerde krachten die zijn weggetrokken, waaronder verplegers, operatiekamer assistenten, Intensive Care verplegers, deskundigen in de neonatale intensive care, waar nu een groot tekort is ontstaan. “Om dit aan te pakken is planmatige aanpak nodig.”
Verplegend personeel en zorgspecialisten moeten uit FISO stappen
Mathoera zegt dat er binnen de zorgsector al hierover is vergaderd, maar nog geen oplossing is bereikt. Hij oppert het idee dat zorgspecialisten en verplegend personeel beter worden betaald. Om dat te kunnen bereiken zouden zij uit het Functie Informatiesysteem van de Overheid (FISO) moeten stappen. “Want als ziekenhuizen nu zelf hun personeel moeten gaan betalen, dan moeten de premies omhoog, maar wij zijn nog niet zover.” Verder kunnen secundaire voorwaarden, zoals op een voordelige manier aan een woning en voertuigen komen, ervoor zorgen dat werken in de zorg aantrekkelijk blijft en het kader niet wegtrekt.
Ook de uitbreiding van de oliesector in Suriname biedt volgens Mathoera enorme kansen voor de sector. “Als wij zien dat ons ziekenhuispersoneel hartelijk welkom is in de regio en dat sommige landen in de regio een tekort hebben aan bepaalde zorg, dan kan Suriname de zorg ontwikkelen op tertiair niveau en daarmee deviezen aantrekken.” Mathoera stelt dat verpleegkundigen geen moeilijke mensen zijn en het hart op de juiste plek hebben. “Zij hoeven niet te struggelen om aan huisvesting en vervoer te komen.”
Ook de verhoogde kosten van medisch verbruiksartikelen, het feit dat er zoveel middelen of onderdelen van middelen geïmporteerd moeten worden, maken de uitdagingen van het ziekenhuis er niet eenvoudiger op.