De lotgevallen, levens en liefdes van LGBT-personen in Suriname staan centraal in het boek ‘Love – A History of Hate in Suriname’ dat maandagavond is gepresenteerd door schrijver en researcher Patrick Liesdek. In 366 pagina’s beschrijft hij het leven van LGBT-personen sinds de zeventiende eeuw in Suriname.
Op basis van uitgebreid archiefonderzoek, grondige research en diepgaande interviews laat Liesdek de lezer zien wat LGBT-personen tussen 1692 en nu hebben ervaren in Suriname. Om hun liefde voor mensen van hetzelfde geslacht kregen mensen de doodstraf, moesten anderen jarenlang de gevangenis in en durfden velen niet in het openbaar te laten zien tot wie zij zich aangetrokken voelden.
De schrijver belicht de strijd voor gelijke rechten en de veerkracht van individuen en organisaties. Hij benadrukt dat de LGBT-gemeenschap slechts één van de kwetsbare groepen in de samenleving is. “Vervang je anywhere in het boek de term LGBT door inheemsen, vrouwen, of een andere minderheid, dan is het net zo relevant”, zei Liesdek gisteren in Spice Quest in een interview met Zulile Blinker.
Het boek is uniek in de regio, maar ook daarbuiten. Liesdek werkte er zeven jaar aan en schreef het in het Engels om zoveel mogelijk lezers te bereiken. “Ik hoop dat het ook die gebieden bereikt, waar het in de verste verte niet mogelijk is om LGBT te zijn. Je moet nagaan: dit boek zou op dit moment in 133 landen verboden zijn. En ze zouden me daar gewoon opsluiten.”
Het gaat om een belangrijk en pijnlijk boek, zei EU-ambassadeur René van Nes, die het eerste exemplaar maandagavond in ontvangst nam. Hij benadrukte dat de strijd voor mensenrechten moet doorgaan. “Misschien dachten we tien of twintig jaar geleden: dit hebben we gewonnen. Dit komt nooit meer in gevaar. Ik denk dat we ons nu realiseren dat dat niet zo is en dat we daarom dit altijd moeten blijven bevechten.” De ambassadeur gaf aan trots te zijn dat de EU kon bijdragen aan de publicatie.
Het boek laat zien hoeveel bloed, zweet, tranen en levens de strijd om gelijke rechten voor LGBT-personen heeft gekost, “omdat wat we vandaag als mensenrechten kennen er toen niet was of werd vertrapt”, zei Vergey Miles, die sprak namens de jongere generatie van mensenrechtenactivisten. Hij bedankte Liesdek voor zijn harde werk “… ik weet dat honderd jaar na vandaag mensen jouw naam en de titel van dit boek nog zullen noemen. Zoveel is het waard.”
Om de rijk geïllustreerde uitgave bereikbaar te maken voor zoveel mogelijk lezers in Suriname, zijn maandagavond exemplaren overhandigd aan vertegenwoordigers van bibliotheken, documentatiecentra en maatschappelijke instellingen. Ook parlementariër Patrick Kensenhuis, lid van de vaste commissie Mensenrechten, nam een exemplaar in ontvangst voor de bibliotheek van de Nationale Assemblée.
De boekpresentatie en -donaties tijdens de PRIDE Month zijn gerealiseerd vanuit ‘Stand With Us: creating the building blocks for an LGBTQ-inclusive Suriname’ (SWU), het project waarmee Projekta en Parea met partnerorganisaties werken aan een breed maatschappelijk draagvlak voor de erkenning van LGBTQ-rechten in Suriname. Het programma wordt gefinancierd door de Europese Unie.